Prašović Gadžo za N1: Znam šta bih ja uradila da sam na mjestu Novalića

Vijesti 03. jun 202018:49 > 18:51
N1

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je rekla da je na mjestu Fadila Novalića, premijera FBiH, dala bi ostavku i povukla se sa funkcije. Prašović Gadžo smatra da Novalić ne može u punom kapacitetu obnašati dužnost premijera Federacije BiH, s obzirom na izrečene mjere zabrane.

Kako komentira tvrdnje da je sve usmjereno na Fadila Novalića?

“Kao novinar bih svašta mogla iskomentirati, ali kao članica Komisije sam limitirana. Postoje odluke Kriznog štaba koje nije potpisivala Miličević, nego Solak. Što će tužiteljstvo utvrditi. Da li će biti još osumnjičenih – vidjet ćemo. Ovdje je jasno da je premijer Novalić direktno umiješan u slučaj, dogovarao je, ponuda je stigla u njegov ured, nije protokolisano..”, istakla je Prašović Gadžo.

“Niko nije kriv dok se ne dokaže da je kriv. Ja znam što bih ja uradila da sam na mjestu Novalića. Sama bih podnijela ostavku i povukla se. To se u svijetu dešavalo, i za puno manje stvari. On misli da može raditi premijerski posao – ja osobno mislim da ne može”, rekla je gošća N1.

Istakla je kako su protiv smjene Novalića bili SDA, HDZ i SDU.

“Njih nije ni bilo, oni su napustili sjednicu. Tu se jasno nekoliko stvari iskristalisalo. SBB je tog dana rekao da ćemo glasati za smjenu Vlade i Novalića, jer ne želimo da podržavamo sistemsku korupcijeu. Postoje sumnje da je počinjeno krivično djelo, SBB ne želi da bude dio tog paketa, bez obzira što naši ministri sjede u toj vladi”, rekla je.

Kazala je kako je SDA predlagala da se tu noć ne glasa o zaključcima, nego da se sačeka 15 dana.

“Mi smo to odbili, jer to znači odugovlačenje. Zbog odgovornosti smo i mi tražili da se tu noć glasa, zastupnici SDA i HDZ nisu prihvatili da se smijeni vlada FBiH koju predvodi Novalić, a koji se sumnjiči za nekoliko djela”, izjavila je Prašović Gadžo.

A kako komentariše naavode da je proces protiv Novalića usmjeren protiv Bošnjaka?

“Ja sam Bošnjakinja, ovo što radi Tužiteljstvo, vodi istragu, nije udar na Bošnjake, nije udar na mene, ne u moje ime. Svjedočimo da SDA svojata državu, Bošnjake, borbu u ratu, da su odbranili BiH. Ne znam da li im to ide na ruku, građani nisu budale i vidi se da im to ne prolazi”, poručila je Prašović Gadžo.

Za nju i SBB pritisci na Tužilaštvo BiH su neprihvatljivi, te njena stranka, kako je istakla, neće biti dio te priče.

“Respiratori su u fokusu, Tužiteljstvo nije imao prostora da se to polako stavi sa strane. Ovo je ugrožavanje zdravlja i sigurnosti građana. Puno je 10.5 miliona koje je otišlo iz budžeta. Ogromna je pažnja na slučaju, imamo direktnu umiješanost premijera, Novalić je bio udružen sa Solakom i Hodžićem”, kazala je.

Što se tiče ostavke Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, sa pozicije ministra sigurnosti – Prašović Gadžo je rekla da je bila upoznata s tom njegovom odlukom.

“Znala sam da će podnijeti ostavku. Kada je bio sastanak u Predsjedništvu, bila sam informirana kakva je sitaucija oko migrantske krize. Tu su potpuno različiti stavovi Džaferovića i Radončića”, navela je.

Ona tvrdi da Džaferović brani ambasadora Pakistana i ide protiv institucije BiH, odnosno protiv Ministarstva sigurnosti.

“Meni je drago što su objavljeni stenogrami. Građani su vidjeli da Radončić brani BiH, da brani građane. Migranti su jedan od najvećih problema u državi. Nije znao da će Džaferović braniti interese nekih inozemnih ambasadora. On i Turković dočekuju ambasadora i okreću se protiv ministra sigurnosti i Ministarstva sigurnosti. Ovdje je u pitanju institucionalni odnos”, zaključila je.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad