Miletić za N1: Preslušao sam neke razgovore, za njih su Gaši i Turković gospoda

Vijesti 03. jun 202020:47 > 20:51
N1

"Gospodin Izetbegović je u jednom od posljednjih intervjua govorio kako je branio BiH. Bolje da ništa nije govorio o tome", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 Zlatko Miletić.

Ja ga moram podsjetiti na jednu činjenicu, oko 250 miliona organizacije TVRA iz Beča, je završilo u BiH. Dio je iskorišten za opremanje i naoružavanje OS BiH, ali jedan dio novca su pokupili privatno, mi smo ih prijavili ali niko nikad nije otvorio taj predmet. Imali smo problem sa austrijskom policijom. Ja sam uspio doći do dokumentacije iz famozne Erste banke. Taj predmet je u Sudu BiH nestao. Kod njih su pare ostale, kod tih desetak lica. Jako veliki novac, svi su se obogatili. Suma koja je tad pokradena je oko tri milijarde u privatne džepove, u zavisnosti od toga ko je šta slao“, kazao je Miletić.

Miletić je kazao da su pojedini političari “višestruki povratnici u vršenje kaznenih djela”.

Zato se i toliko krade. Taj koji vrši određeno kazneno djelo i vidi da nema posljedica se nada da on neće biti taj na kome će se iskaliti Tužiteljstvo BiH. I to tako prođe. Pojedini su višestruki povratnici u vršenje kaznenih djela da se može reći da su profesionalni kriminalci. Imao sam na nesreću priliku da čujem i preslušam neke njihove presretnute razgovore. Vjerujte mi na riječ, za njih su Muhamed Ali Gaši i Zijad Turković gospoda od toga šta se može čuti“, kaže i dodaje:

“Kod “opštih” kriminalaca barem postoji neki kodeks, kod ovih nema nikakvog kodeksa i gaze i ponašaju se kako njima u datom trenutku odgovara”.

Miletić je pojasnio da je “najveći problem u agencijama koje se trebaju baviti ovom problematikom”.

“Najveći problem je u agencijama koje se trebaju baviti tim problemima. Kod nas su sve agencije koje se bave tim krivičnim djelima, nalaze se pod neprimjerenim ili negativnim političkim uticajem”.

Objasnio je na konkretnom primjeru kako taj “sistem” funkcioniše.

Da bi građanima bilo jasno kako to rade, objasniću na problemu koji smo imali. Kada su poslije 2002. godine uspostavljene policijske agencije, uspostavljene su na najboljim demokratskim principima u SAD. Znači najbolji demokratski principi. S obzirom da su ti rukovoditelji bili pošteni ljudi, vidjeli su da te osobe ne mogu skloniti nazor i na ovaj način. Onda su tražili način kako da dohakaju, i to su uradili preko neovisnih odbora. Umjesto da odbori predstavljaju građane, stavili su pojedince iz partija koji su odani i poslušni. U međuvremenu su poklapali institucije BiH i sve ostale agencije. Danas nema nijednog policijskog rukovoditelja niti tužitelja za kojeg oni ne daju pristanak da mogu raditi. Tako se osiguraju i ponašaju ovako komotno bez obzira o kojoj vrsti djela se radi. Tolikoi su uvezani, ta hobotnica radi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad