Miletić u Pressingu: Kako sam sreo kolegu iz SDA koji je nosio papir sa imenima

Vijesti 03. jun 202021:00 > 21:00
N1

"Koliko mogu da se sjetim, 2015. Erdogan je dolazio u posjetu BiH i našao sam se u društvu sa jednim kolegom iz SDA. Posvađali smo se oko te posjete", prisjetio se u večerašnjem Pressingu na N1 delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Zlatko Miletić.

“Koliko mogu da se sjetim, 2015. Erdogan je dolazio u posjetu BiH i našao sam se u društvu sa jednim kolegom iz SDA. Posvađali smo se oko te posjete, on je govorio da im dolazi predsjednik, a meni nije bilo jasno kako ga mogu zvati svojim predsjednikom. On je sa sobom nosio list papira gdje su ispisana imena. Pitam ga šta je to, kaže on: To je spisak tužitelja koje trebamo izabrati. Pitam ga gdje će sa tim spiskom, kaže: ‘Nosim predsjedniku Izetbegoviću da vide’. Ja ne mogu da shvatim, to nije normalno, da neko uzme i probere 5-6 ljudi sa takvog spiska, vi pravite problem ovoj državi u narednih 20 godina. Kako budu na vlasti, tako iskoriste moć i poziciju. Instaliraju te ljude, da im pomognu da predmete sklone, unište ako zatreba”, kazao je Miletić.

Kaže da je u entitetu Republika Srpska postojao paralelni sistem, pa čak i “vlada u sjeni”.

U RS je postojao paralelni sistem, prije desetak godina, čak je postojala jedna vlada u sjeni. Bila je to kriminalna grupa koja je izvršila niz ubistava u RS. S obzirom da sam imao informatora u toj grupi, jednog od izvršilaca. Njih je bilo 12, podijeljeni su u četvorke, po troje. Likvidirali su svakog ko im se nije sviđao. Niti jedan od tih 12 izvršilaca nije danas živ. Za neke se i dan danas ne zna gdje im je grob. To je jedan aspekt, drugi je kroz institucije“.

Kada je riječ o radu visokih predstavnika u BiH, kaže da najviše cijeni lorda Paddyja Ashdowna.

“Od svih Visokih predstavnika najviše cijenim lorda Ashdowna, najviše stvari je napravio. On je imao običaj da prijave koje se pošalju u Tužilaštvo, uzme te prijave i tako riješava neke stvari”.

Slučaj “Reket”?

“Jedan od oštećenih je trebao dati više od 300 hiljada KM novca. Čovjek je došao to i prijavio. Tužilaštvo ga stavilo u status zaštićenog svjedoka. Propao je predmet zbog nerada tužilaca. Osam mjeseci je optužnica stojala u stolu, niko je nije htio potpisati. Taj predmet je završio na taj način, da istraga koja se odnosila na Dodika oko izgradnje zgrade Vlade RS, taj predmet je dat u Tužilaštvo RS, onda na kanton i rečeno da nema dovoljno elemenata za krivično djelo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad