Najavljene prve sankcije SNSD-a: Izvjesna smjena Lejle Rešić

Vijesti 03. jun 202021:40 > 21:46
N1

Nakon promjene skupštinske većine u Prijedoru, te približavanja odnosa u tom gradu DNS-a i SDS-a, najavljuju se i prve sankcije SNSD-a.

Jedna od prvih koja bi već sutra mogla biti smijenjena je Lejla Rešić ministarka uprave i lokalne samouprave RS. Da je smjena Rešić izvjesna, potvrdilo nam je više izvora iz vrha DNS-a.

Tako bi bila izvršena rekonstrukcija Vlade Republike Srpske, a DNS će trebati imenovati drugog ministra iz reda bošnjačkog naroda. 

Ranije je Milorad Dodik poručio da će posljedice snositi oni lokalni odbori stranaka partnera iz koalicije koji budu sarađivali sa opozicijom.

Dodik je najavio i smjene, a jedan od prvih poteza upravo bi mogla biti smjena Lejle Rešić. 

Inače, DNS je sa SDS-om povratio skupštinsku većinu u Prijedoru. Stranka Mirka Šarovića, u novoj konstalaciji snaga u gradu na Sani, očekuje određena rukovodeća mjesta. 

Od 31 odbornika Skupštine grada Prijedora, novu većinu od danas čini šest odbornika DNS-a, pet odbornika SDS-a, tri odbornika SDA, jedan odbornik SDP-a BiH i jedan samostalni odbornik koji je istupio iz Kluba odbornika SNSD-a.

Oko SNSD-a okupljeno je 15 odbornika: šest od sedam odbornika SNSD-a, pet samostalnih odbornika, dva odbornika PDP-a, jedan odbornik DF-a i jedan odbornik nacionalnih manjina koji je član SNSD-a.

SNSD do sada nije uspio da osvoji mjesto gradonačelnika u tradicionalno DNS-ovoj tvrđavi Prijedoru. Jučer je najavljeno da će na ovogodišnjim lokalnim izborima SNSD kandidovati svog Dalibora Pavlovića. 

DNS namjerava da ima samostalnog kandidata, a moguće ime je Dragutin Rodić.

Svoju šansu u svemu vidi i SDS, a kao mogući kandidati u javnosti se pominju poslanik Milan Tubin i doktorica Maja Dragojević Stojić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad