Od naredne sedmice prvi autobusi iz Sarajeva za Njemačku i Austriju

Vijesti 04. jun 202008:36 > 08:40
N1

Sa Autobuske stanice Sarajevo jutros je otišao prvi autobus za Crnu Goru, Ulcinj, što je ujedno i prva međunarodna autobuska linija koja se uspostavlja sa ovom državom nakon više mjeseci prekida.

Autobusi za Ulcinj će saobraćati iz Sarajeva četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom u 7 sati ujutro, a iz Ulcinja u 05:30 istim danima.
Za ponedjeljak, 8. juna iz Sarajeva je nakon dva i po mjeseca prekida najavljena i uspostava ponovnog autobuskog saobraćaja za Beograd, glavni grad Srbije.

Od naredne sedmice, tačnije od četvrtka iz Sarajeva se uspostavlja i autobuski saobraćaj za Njemačku. Tako će prvi autobusi iz Sarajeva za Bremen krenuti u četvrtak, 11. juna u 17 sati, a povratak iz Bremena je 13. juna u 06 sati.

Nakon toga novi polasci za Bremen planirani su za 18. juni u istim terminima.

Polasci iz Sarajeva za Frankfurt također su planirani za 11. i 13. juni u 17:00 sati. Autobusi iz Frankfurta za Sarajevo kretat će 13. i 15. juna u 12:00 sati.

Polasci autobusa iz Sarajeva za Hamburg planirani su za 13. juni i 16. juni u 17 sati. Povratak iz Hamburga planiran je za 16. i 19. juni u 06 sati.

Od naredne sedmice, također od četvrtka, 11. juna otvaraju se i prve autobuske linije za Austriju. Prvi polazak iz Sarajeva za Beč planiran je 11. i potom 14. juna u 08 sati.

Polasci iz Beča su 12. juna u 17, odnosno 15. juna u 18 sati.

Prvi polazak autobusa za Pariz iz Sarajeva je u petak, 12. juna u 09 sati, a povratak iz Pariza 14. juna u 15 sati.

Inače, uspostava linijskog autobuskog saobraćaja unutar Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine polako se vraća u normalu. Počelo je ranije i saobraćanje autobuskih linija za Mostar, Fojnicu, Goražde, Banja Luku, Zenicu, Prijedor, ali i Bihać.

Naime, shodno mjerama Federalnog kriznog štaba u autobusu sa 50 mjesta može se voziti najviše 25, a u onom od 57 mjesta, njih 28.

Najviše putnika ima na linijama za Bihać i Banja Luku, ali i područje Tuzlanskog kantona prvenstveno Tuzlu, Gradačac, kao i Hercegovinu, posebno Mostar.

Inače, generalno za sada su interesovanja putnika znatno manja, odnosno kako navode sa Autobuske stanice Sarajevo to nije ni izbliza u odnosu kako je bilo stanje prije same pandemije koronavirusa koja je u protekla dva mjeseca znatno paralizirala i život u Bosni i Hercegovini.

Autobuska stanica Sarajevo poduzela je maksimalne mjere osiguranja tokom boravka u objektu kako osoblja tako i putnika.

Tako se na šalter Autobuske stanice Sarajevo radi kupovine karte može uz korištenje zaštitne maske, a na ulazu su postavljena dezinfekciona sredstva čije je korištenje također, obavezno.

Također, korištenje maski sve vrijeme nužno je tokom putovanja autobusom. U zavisnosti od dužine putovanja prevoznici će regulisati način korištenja pauzi s obzirom da je zbog nošenja maski dodatno otežano disanja.

Shodno ublažavanju mjera u FBiH od 15. maja dozvoljena je uspostava javnog, ali i linijskog prevoza što je omogućilo ponovno pokretanje autobusa na domaćim linijama unutar BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad