Ružicu Jukić zamijenit će Sanela Gorušanović – Butigan

Vijesti 04. jun 202009:40 > 09:48
N1

U Sarajevu je nastavljena sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Na početku sjednice predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija informirao je članove vijeća da će Ružicu Jukić, kojoj je istekao mandat u VSTV-u, zamijeniti sutkinja općinskog suda u Sarajevu Sanela Gorušanović - Butigan.

Također, informirao je članove o reakciji Suda BiH, koja je uslijedila nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, a koja se odnosi Tegeltijino komentiranje sudske odluku o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelje pravosudnih funkcija i Kriterija za ocjena u rada sudaca. Nije bilo rasprave o ovoj temi.

“Najavljeno saopćenje VSTV-a o pritiscima na rad pravosuđa u BiH je u izradi i trebalo bi biti gotovo do kraja današnjeg dana”, rekao je Tegeltija.

VSTV BiH bi na današnjoj sjednici trebao između ostalog razmatrati Inicijativu za donošenje zaključka o proširivanju prakse privremenog upućivanja nositelja pravosudnih funkcija radi pružanja pomoći institucijama sa značajnim brojem neriješenih predmeta u skladu sa Zakonom o VSTV-u.

Na dnevnom redu je i predstavljanje vodiča kroz kazneni postupak, namijenjenog djeci žrtvama/svjedocima kaznenih djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad