Odloženo iznošenje završnih riječi na suđenju Miloradu Jovanoviću

Vijesti 04. jun 202010:10 > 10:14
Shutterstock

Odloženo je iznošenje završnih riječi Tužilaštva za ratne zločine na suđenju Miloradu Jovanoviću, rezervisanom policajcu koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odbrana tvrdi da je svjedok Boško Petrović koga su pozvali da iz Banjaluke dođe da svjedoči u korist optuženog ipak živ, iako je ranije na upućen sudski poziv svjedoku, od nadležnih iz BiH stigla objava da je on preminuo. Dok se ne utvrdi da li je svjedok živ ili je došlo do neke administrativne zabune, odlažu se završne riječi Tužilaštva za ratne zločine.

Milorad Jovanović, rezervni policajac MUP-a, odjeljenja u Lušci Palanci, tereti se da je tokom 1992. godine protivzakonito zatvarao civile bošnjačke nacionalnosti sa teritorije Sanskog Mosta u prostorijama spomen-muzeja Simo Miljuš, mučio ih, sa njima nečovječno postupao i izazivao fizičke patnje i povrede, a jednog civila i ubio. Jovanović je ispitivao civile sa ciljem iznuđivanja informacija o organizovanju otpora srpskoj vojsci i tom prilikom ih udarao, tjerao da se krste i ljube mu čizme. Tokom suđenja Jovanović je priznao da su zatvarali civile u muzej, kako bi ih ispitivali o oružju ili bošnjačkim snagama.

Međutim, on je negirao da ih je tukao ili povrijedio. Rekao je da je nekoliko puta udario zarobljenika, ali da udarci nisu bili „jaki“ i da žrtva nije bila povrijeđena. Dedo Dervišić je umro od posljedica prebijanja. Jedan od svjedoka je rekao da je vidio kako njegovo tijelo ubacuju u kombi i odvoze.

Slučaj protiv Jovanovića je srpskim pravosudnim organima prebačen iz Tužilaštva u Bihaću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad