Nedim Sladić: Nova i izraženija promjena vremena u našoj zemlji

Vijesti 04. jun 202011:44 > 11:50
Screenshot

Zahvaljujući izraženijoj razlici u pritiscima jača i vjetar u našoj zemlji, a činjenica da je zračni pritisak u padu je nagovještavaj nove i izraženije promjene vremena u našoj zemlji. Za koji sat zapuhat će umjereno do jako jugo koje će s odmicanjem dana biti sve izraženije. Stoga će u noći biti mjestimično i olujnih udara južnog vjetra, nerijetko i do 80 km/h. Zbog svega navedenog, za područje Sarajeva meteorološki zavodi (FHMZ, RHMZ) uključili su danas žuti, a za sutra narandžasti stepen meteoalarma, navodi meteorolog Nedim Sladić.

Narandžasti meteoalarm na snazi je i u Hercegovini zbog obilnih padavina i olujnih udara južnog vjetra, dok je u ostatku Bosne upaljen žuti, većinom zbog jakog vjetra.

Prostrani frontalni poremećaj uz ciklogenezu u Đenovskom zaljevu razlog su nestabilnih vremenskih prilika. Ispred ovog sistema u naše krajeve pritječe vlažan i topao zrak, zbog čega će danas osjetnije zatopliti u većem dijelu zemlje uz sve izraženiji utjecaj jugozapadnih visinskih vjetrova.

Glavni utjecaj ciklone očekujemo u petak kada će njen centar odmicati prema Jadranu. U noći na petak će sa jugozapada pristizati oblačnost u Hercegovinu i jugozapadne dijelove Bosne s kojom se prognozira kiša i pljuskovi, često i izraženiji te praćeni grmljavinom, a uz južnu stranu Dinarida se očekuju obilniji izljevi kiše kao posljedica orografije terena. Lokalno na jugozapadu Hercegovine, a naročito uz južnu stranu Dinarida može pasti i preko 120 litara kiše po kvadratnom metru. Očekivana količina padavina u većem dijelu Hercegovine kreće se između 50 i 90 litara po kvadratnom metru. Najviše padavina prognozni modeli ICON, GFS i ECMWF vide na prostoru planine Čvrsnice.

Ove padavine ublažit će proljetnu hercegovačku sušu, a s druge strane mogu napraviti kontraefekat ukoliko u drugom dijelu ljeta, a prije svega u julu, naglo zasuši i krenu veće vrućine. Tada bi nabujala vegetacija se isušila i poslužila kao gorivo za požare izazvane ljudskim faktorom. Budući da je struktura reljefa u Hercegovini krečnjačka, sam krečnjak ima šupljine tako da sav količinski ispadali talog brzo otječe u Jadran.

Padavine su, obično, u ovakvim situacijama nerijetko obilne do južnih obronaka Bjelašnice. Dinaridi su poput prirodne kišonosne barijere koja čuva Bosnu od većih izljeva kiše, pa se količina padavina višestruko smanjuje idući prema sjeveru. U većem dijelu Bosne stoga se ne prognoziraju obilne padavine (većinom od 2 do 10, lokalno do 15 litara po kvadratnom metru), a najmanje padavina očekuje istok Bosne te širi prostor Tuzlanskog kantona.

Ipak, zajedničko ovoj promjeni vremena je jak, na udare i olujan vjetar, koji će u petak poslijepodne oslabjeti u cijeloj zemlji. Odmicanjem ciklone na jugoistok, vremenske prilike će se prolazno smiriti u dane vikenda kada se očekuje sunčanije i ponovo toplije vrijeme, ali i dalje ne posve stabilno, pa najčešće po višim područjima Bosne mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi.

Od iduće sedmice ponovo bi iznad naših područja kružio vlažan i nestabilan zrak, što znači da se nestabilnog vremena nećemo riješiti, barem ne do polovine juna mjeseca. Budući da bi se zadržavao umjereno topao zrak po visini, često bismo se poslije lokalnih pljuskova mogli požaliti i na sparinu, naročito prema njenom drugom dijelu.

Toplije vrijeme znači i veću količinu termičke energije s kojom će dolaziti do svakodnevnog razvoja kumulonimbusne strukture oblaka, a pojava izolovanih grmljavinskih nevremena bit će sve češća slika.

Ostaje nada da veće štete ipak neće biti, navodi meteorolog Nedim Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad