Platforma Vijeća Evrope izvjestila o napadima na Nikolu Vučića

Vijesti 04. jun 202012:54 > 12:56
N1

Nakon prijetnji novinaru N1 Nikoli Vučiću oglasili su se danas iz Platforme Vijeća Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara, gdje se navodi da vlasti u BiH još nisu reagovale na ove napade.

Ova je platforma je javni prostor koji olakšava prikupljanje, obradu i širenje informacija o ozbiljnoj zabrinutosti zbog slobode i sigurnosti medija novinara u državama članicama Vijeća Evrope, zagarantovane čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ove prijetnje je su na Platformi klasificirane u grupu “Napadi na fizičku bezbjednost i integritet novinara”, te je navedeno da je izvor ovih prijetnji “nedržavni” akter.

“Reagujući na vijest o samoproglašenoj ‘korona-free zoni’ u Zapadn-Hercegovačkom Kantonu, Nikola Vučić je sarkastično postavio pitanje na svom Twitter nalogu da li će ubrzo taj kanton postati ‘facism-free zona'”, navodi se kao objašnjenje pozadine ovih napada.

“Nakon ovog komentara uslijedile su prijetnje i pozivi na nasilje protiv njega, uključujući izjave da bi trebao završiti “u rijeci Neretvi ili nabijen na kolac. Nazvan je ‘halal Srbinom’ i primio je mnogobrojne druge uvredljive poruke protiv njega i njegove porodice. Vučić je od tada zatvorio svoj Twitter nalog, dok su neki mediji izvještavali o detaljima njegovog života koji ne predstavljaju javni interes”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad