Cenić za N1: Black Friday je počeo

Vijesti 04. jun 202012:41 > 13:07
N1

"Sredstva iz MMF-a trošit će se onako kako je planirano u budžetima i biće tu dosta šminkanja kako odgovara vlastima, ali građani se ne trebaju nadati da će ta sredstva ići u produktivne svrhe", kazala je ekonomistica Svetlana Cenić za N1.

“Imamo previše budžetskih bespuća i počinje Black Friday u opoziciji, treba kupiti izbore, a ovo dolazi dobro da se može praviti ta trgovina. Bolno postoje kada se za tri godine ta sredstva budu trebala vraćati i već iduće godine kada se počne vraćati prethodni kredit jer, ako znamo da je broj pezionera premašio 691.000, da maksimum ima 820.000 zaposlenih, jer se i ti podaci šminkaju, a 460.000 upisanih školaraca i studenata, ko će vraćati kredite niko ne odogovara. Pa se više spinuje i prebacuje krivica. Izaći ćemo oboljeli, ovdje niko nije psihički zdrav, a sad će još biti više narušeno zdravlje jer ćemo slušati da je korona kriva za sve. Ne pitajte za pare, to je korona, ne pitaj za pare ti nacionalni izdajniku, ukradi pare – ti si nacionalni heroj. S druge strane će se šminkati podaci i govoriti da nam je fenomenalno, divno i da smo šampioni u regiji”, kazala je Cenić.

Krediti će se vraćati dok god bude para od indirektnih poreza, tu se, kaže Cenić, međunarodna zajednica pobrinula za sebe, a BiH će morati živjeti od onoga što ostane.

“Biće vrlo zanimljivo vidjeti šta će do kredita doći do općina u FBiH i kako će se vraćati kredit, da li će im se u startu oduzeti onoliko koliko misle da im pripada ili će sama FBiH snositi troškove. Nemamo do čega to vraćati i vjerovatno će biti više nameta što će još degenerisati i onako loš i nakaradno skrojen ekonomski sistem. Povukla bih paralelu s Njemačkom koja je dogovorila od 1. jula manji PDV i stopa će biti niža od naše jedinstvene sa 19 na 16, a za higijenu i namirnice se smanjuje sa sedam na pet, plus povećanje subvencije za struju i mnogo više para ide opštinama što našima ne pada na pamet, oni samo znaju povećati namete“, kazala je Cenić.

Osvrnula se na izjavu premijera RS Radovana Viškovića koji je rekao kako neće smanjivati potrošnju jer će doći do veće inflacije, kazavši kako su svi ekonomisti “ispali iu fotelje”.

“On je tu vidio logiku i trebali bi njegovi savjetnici da ga upozore da je javna potrošnja samo jedna komponenta, odnosno njihove plate, a da su već skresali izdvajanja za kulturu i obrazovanje koji tu spadaju. Imamo i privatnu potrošnju, investicije i neto izvoz gdje smo s minus predznakom, a s ovakvim stavom biće još veći minusi. Past će privatna potrošnja”, kazala je Cenić.

Kazala je i to kako smo dobili duplo veći iznos kredita nego što je to previđeno za BiH čime je poručeno da “treba sačuvati dobre i poslušne momke na vlasti”.

“Sada će dati i EU onih 250 miliona eura po povoljnim uvjetima, a ima tu i manjih kredita. Black Friday je počeo, u opoziciji ćemo gledati ko je koga kupio, koliko će se partija napraviti kao satelita, kupuje se ćutanje, poslušnost i pričom da je javna potrošnja okosnica zaboravljajući da će to stvoriti još veću nejednakost, da može doći do istisnuća privantih investicija – što će biti, da će veći minus biti ispred neto izvoza, ali će se raditi spin ‘drski mrki poslodavci šta hoćete'”, kazala je Cenić.

Podsjetila da je od svaka treća zaposlena osoba u javnoj upravi i na budžetu, a da na dvije trećine od 820.000 zaposlenih ostaje da izdržavaju studente, učenike, penzionere i ogromnu javnu upravu.

“Ne vjerujem da ćemo ponovo penjati slona na tronožac, mislim da će tronožac pucati, ali tu je međunarodna zajednica i priča da su dobili još jedan kredit i ostati na vlasti. Sada je potrebna ljubav i neće svađati oko tih para”, zaključila je Cenić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad