Martin Luther King III za N1: Jedva čekam da se vratim u vašu divnu zemlju

Vijesti 04. jun 202015:27 > 19:18
N1

Martin Luther King III, sin Martina Luthera Kinga Juniora, u razgovoru za N1 kazao je da je razočaran zbog nedostatka moralnog liderstva predsjednika Donalda Trumpa. Komentarišući događaj ubistva Georgea Folyda i masovnih demonstracija koje su uslijedile poslije toga - Martin Luther King III navodi da bi predsjednik trebao da vodi državu, a ne da prijeti slanjem vojske te države na njene građane.

Prisjetio se svog dolaska u BiH, odnosno u Tuzlu, gdje je prisustvovao otkrivanju biste posvećene njegovom ocu, jednom od najvećih i najpoznatijih boraca za ljudska prava u historiji SAD-a i svijeta.

“Izuzetno sam razočaran zbog nedostaka moralnog liderstva predsjednika, nisam jedini, njegove pristalice govore da bi trebao smiriti ljude. Prije svega, nezamislivo je da se mirni demonstranti maknu iz dvorišta crkve gumenim mecima i suzavcem. Nenasilni, u tome je stvar. Ljudi imaju pravo da protestvuju, po Prvom amandmanu, a otjerani su jer se predsjednik želio slikati kako drži Bibliju”, rekao je Martin Luther King III.

Rekao je kako ne razumije rad predsjednika Trumpa, kazavši da bi on trebao voditi državu, okupiti ljude – a ne razdvajati ih.

“Ovaj predsjednik pravi podjele, diskriminaciju, stvara neprijateljstvo i mržnju. Rekao je da bi vojsku koristio protiv amerikanaca, ne znam kako bih to shvatio”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da će ga građani Amerike, njegovi savjetnici i simpatizeri natjerati da svhati da to nije pravi potez. Ne biste trebali pozivati vojsku. Njihov posao je da štite granice, nije stvorena da se bori protiv Amerikanaca. Ne znam od koga dobija savjete, ali savjeti nisu konstruktivni, nego destruktivni”, poručio je.

Rekao je i to kako je više građanskih prava ostvareno za građane za vrijeme Lindona Johnsona, koji je odlično sarađivao sa njegovim ocem.

Trumpa nije briga za građane

“Moram reći da je za vrijeme mog oca bilo puno više dobitaka za građanska prava, koje su potpisali predsjednici Johnson i Kennedy. Izglasano je i potvrđeno mnogo više zakona za vijeme Johnsona nego bilo kojeg drugog predsjendika. Historičari će morati biti sudije ovog predsjednika Trumpa. Mogu govoriti o onome što lično mislim, a mislim da historija neće suditi u njegovu korist. On ne vjeruje da kao jedinstvena strana može biti pobjednik. Fokusiran je samo na sebe, a to nije u interesu nacije”, rekao je Luther King III.

Nije siguran da li je Trumpa uopće briga – njega zanima samo pobjeda, naveo je.

“Volio bih da pokaže kako ga je briga za građane. Moram se i dalje moliti za ovog predsjednika, da ga nešto potakne, da dođe do promjene. Nikada neću odustati. Želim da ohrabrim ljude da glasaju na ovim i budućim izborima”, rekao je za N1.

Prisjetio se i svog dolaska u Bosnu i Hercegovinu prije nekoliko godina, kada je u Tuzli otkrivena bista njegovom ocu.

“Bila mi je čast što sam posjetio i što sam lijepo dočekan u BiH. Cijenit ću uvijek ljude u BiH, sjećam se vožnje ka Tuzli, Ulice Martina Luthera Kinga, biste moga oca. Biti tu s građanima je bilo nevjerovatno iskustvo. Velika je to čast, bio sam počašćen što sam bio u takvom okruženju. Jedva čekam da se vratim u vašu divnu zemlju”, zaključio je.

Ubistvo Martina Luthera Kinga Jr. bacilo je SAD na koljena 1968., a ubistvo Georgea Floyda bacilo je SAD na koljena 2020. King jr. je sanjao san koji do danas nije realiziran u potpunosti. Rasizam, siromaštvo i podjele još su ključne odrednice američkog društva. Porodica King se više od 100 godina bori za ljudska prava i bolju budućnost afroameričke zajednice, danas tu borbu predvodi Martin Luther King III.

Cjelokupan razgovor pogledajte sutra u 21 sat u našem programu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad