Čitanjem obimne optužnice u Sudu BiH počelo suđenje Draganu Mektiću

Vijesti 04. jun 202016:26 > 16:44
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u predmetu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još tri osobe zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Na prvom ročištu Tužilaštvo BiH je pročitalo optužnicu u kojoj se Mektić tereti za zloupotrebu položaja prilikom vatrogasne opreme. Tužilašto BiH je pripremilo obimnu dokumentaciju, a čitanje optužnice je trajalo sat vremena.

Odbrana je poručila Tužilaštvu BiH da su im pomogli o pripremi odbrane.

Mektić je po izlasku iz sudnice kazao medijima kako neće komentarisati postupak dok traje suđenje.

Naredno ročište zakazano je za 18. juni.

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, u optužnici Tužilaštva BiH se navoda da se Mektić u svojstvu ministra sigurnosti, Igor Golijanin u svojstvu šefa njegovog kabineta, Samir Agić u svojstvu pomoćnik ministra i Edin Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo terete za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Europske unije u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 maraka.

Tužilaštvo je poručilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Početkom marta 2020. Mektić i trojica ostalih optuženih su negirali krivicu za djela koja su im stavljena na teret. Ročište je trebalo biti zakazano u roku od 30 dana, ali je odgođeno za danas zbog pandemije korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad