Mavrak za N1: Dobra procjena Radončića

Vijesti 04. jun 202017:21 > 17:22
N1

Novinar i analitičar Ranko Mavrak gostovao je u Danu uživo na N1 gdje je komentarisao ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Mavrak je zaključio kako je ostavka Radončića stvar političke procjene.

“Politika se svodi na interes, tu nema nikavih principa i prijateljstava, posebno u Bosni i Hercegovini gdje vlada jedan politički zverinjak. Tu interesi mogu biti kratkoročni, srednjoročni iili nešto duži od toga. U ovom trenutku radi se o jednoj dosta jednostavnoj situaciji u kojoj je Radončić procijenio da profitira ako izađe iz ovog koalicijskog zagrljaja u koji ga je uvukla SDA, odnosno gospodin Izetbegović sa svojom procjenom da na taj način lakše balansira sa teretom koji mu je na leđima. Jednostavno, pokušava sada pripremiti teren za sudjelovanje na lokalne izbore”, kazao je Mavrak i dodao:

“Mislim da Radončić ima debelog razloga da se testira sad na ovim izborima, koji slijede na jesen, da vidi kako njegova stranka funkcioniše na terenu, postoji li uopće pošto su doživjeli užasan poraz na posljednjim izborima. Nakon toga je pokušao konsolidovati svoje redove”.

Mavrak je još jednom naglasio kako se radi o “testiranju terena” i da Radončić posljednjim potezom izvlači “kratkoročnu korist”.

“Koliko će to imati dugoročnu korist, na izborima koji slijede za dvije godine, to ćemo tek vidjeti, ali u ovom slučaju Radončićeva je procjena da mu ovaj odmak više koristi. Mislim da mu je procjena jako dobra zbog toga šta je napravila SDA sa ovom aferom ‘Respiratori’, a posebno i zbog pritiska na pravosuđe koji je eklatantan i nedopustiv. Jasno je da pravosuđe u ovoj zemlji ne valja ništa i da ono ima problema sa korupcijom u svojim redovima, i sa političkim pritiscima, ali ono ne smije biti izvrgnuto ovakvoj vrsti političkog pritiska. Pritisci dolaze sa svih strana, a najviše dolaze na institucije koje je međunarodna zajednica uspostavila ovdje da bi kao nezavisni regulatori upravljali procesima. Nema nijedne institucije, počevši od Regulatorne agencije za komunikacije pa sve do Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje stranke nisu premrežile svojim kadrovima, potkopale ono što je bit njihove struklture i na taj način te institucije učinile potpuno zavisnima o političkoj volji”, zaključio je Ranko Mavrak tokom gostovanja u Danu uživo na N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad