Živi li Republika Srpska na račun Federacije ili je obrnuto

Vijesti 04. jun 202017:47 > 19:18
N1

Saga oko novca MMF-a dobija polako svoj epilog. Novac je na entitetskim računima i operativan je, potvrđeno je u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine za N1. Budžetske rupe sada će se moći popuniti, a pojedini ekonomisti upozoravaju da će taj novac zapravo biti potrošen na predizbornu kupovinu. Nekoliko mjeseci pred izbore, zahuktala se i rasprava o raspodjeli prihoda od PDV-a, te živi li Republika Srpska na račun Federacije ili je obrnuto?

Poslije više od 40 dana Centralna banke je proslijedila novac na račune ministarstava financija Federacije i Republike Srpske,
330 miliona eura MMF-a raspoređeno je po ranije dogovorenim procentima. Građani BiH morat će početi vraćati ovaj kredit za tri godine. No, jedino što je bitno bh. političarima jest kako preživjeti do lokalnih izbora, smatra ekonomista Svetlana Cenić.

“Počinje i Black Friday u opoziciji, što će reći kupovina. Treba kupiti izbore, i taman ovo dolazi da se može praviti i ta trgovina. I da se mogu budžeti šminkati onako kako to njima odgovora”, ocjenjuje Cenić.

A budžeti entiteta rekordno se manje pune, ali su rebalasnima povećani, što je otvorilo prostor za nove kredite. Državni budžet vraćen je na doradu da se prilagodi pandemiji. Još ga nema.

“Proračun je dokument, ovoliki. Kad ga ja pregledam, uputit ću ga Vijeću ministara, zatim na Predsjedništvo”, kaže Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH.

Zlatna koka svih budžeta u BiH jesu prihodi od PDV-a, koji su drastično pali u vremenu pandemije. Zbog toga su još atraktivnije analize o tome ko je više zaradio i koji entitet živi na račun drugog entiteta.

Više detalja ima Boris Brezo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad