Sattler za N1: Zadaća koju treba da ostvare domaći političari u BiH

Vijesti 04. jun 202017:56 > 18:00
Johann Sattler
N1

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, za N1 je govorio o domaćim političarima u BiH i evropskom putu zemlje.

Komentarišući posljednji kominike Vijeća za provođenje mira u BiH, Sattler je kazao da domaći političari imaju zadaću.

“Ono što je ponuda je mišljenje Evropske komisije, koje je u suštini zadaća koju treba da ostvare domaći političari u BiH. Moram priznati da smo bili razočarani da doslovno godinu dana se ništa nije dešavalo do aprila ove godine, kada je konačno Predsjedništvo BiH pokrenulo jednu incijativu za rješavanj1 14 ključnih prioriteta, lista zadataka za naredni period. Važno je da postoji inicijativa da se da odgovor kroz mehanizam koordinacije, Vijeće ministara, trebamo uključiti i civilno društvo”, kazao je.

Sattler je spomenuo da je prošle sedmice pokrenuta jedna kampanja sa mladima.

“Jako puno energije organizacija civilnog društva. Tima volontera iz Sarajeva, potom drugih iz Banjaluke, trebanam angažman i građana i civilnog društva. Proces evropskih integracija je nešto što je itekako sveobuhvatno”, kazao je.

Pojasnio je na čemu temelji svoj optimizam.

“Ja sam bio na ovim prostortima prije 20 godina i od tada sam ovdje. Mislim da smo svi svjedočili da kada situacija zagusti može se nešto i uraditi. Ova zemlja je odgovorila na upitnik, preko četiri hiljade pitanja kroz mehanizam koordinacije, vidjeli smo to kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, potom postizanje sporazuma za roaming, itd. Kada se nužnost pojavi, domaći poltičari se okupe oko jednog zajedničkog pitanja. Ista stvar je bila kad je riječ o odgovoru na korona virusu. Ali slažem se da je to premalo, treba da vidimo još snažniji angažman”, kazao je.

Tvrdi da je ovoga puta drugačije to što Evropska unija vrlo jasno nudi evropski put ka članstvu.

Sattler je govorio i o ostalim aktuelnim temama. Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad