Izetbegović: SDA neće praviti problem pravosuđu, s nama problem ima krivosuđe

Vijesti 04. jun 202018:06 > 18:08
N1

Kolegij SDA se bavio bitnim pitanjima oko pandemije i ostalih pitanja. Ocijenili smo da imamo sasvim dobre rezultate kada je u pitanju borba sa pandemijom, kazao je danas lider ove stranke Bakir Izetbegović u obraćanju medijima dodavši da je sjednica i dalje u toku.

“U toku je sjednica Predsjedništva SDA i potrajat će još satima, odlučio sam da je prekinem da nas ne čekate”.

“Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. MIslim da će biti sasvim zadovoljavajuće, kao što se pokazalo za zdravstveni sektor” kazao je i dodao:

“Nismo zadovoljni reakcijama Vijeća ministara, mislim da se radi namjerna “soft” blokada od gospodina Tegletije. Pojedini ministri se trude uraditi nešto, ali ništa dapače nisu uradili”.

Afera “Respiratori” je bacila sve ostalo u sjenu.

Nažalost, afera Respiratori je bacila sve u sjenu. Pozivamo pravosudne institucije da što prije okončaju istragu u skladu sa zakonom bez političkih i medijskih uticaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo kršenje zakona“.

SDA i ja smo snažno stali uz premijera Novalića i čuli smo kritike da se radi o nedozvoljenom uticaju politike na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i imamo obavezu da svaki negativni i pozitivni fenomen podcrtamo i reagujemo na njega. SDA nikada neće imati problem sa pravosuđem, sa nama problem može imati samo krivosuđe. Mislimo da su pristrasni, sude pod političkim uticajem i da ne sude prema svima jednako. Konkretno, nezamislivo je da premijeru u RS urade ono što su uradili u FBiH“, kazao je Izetbegović.

O izlasku Radončića iz Vijeća ministara je kazao:

“Imamo i izlazak gospdina Radončića iz Vijeća ministara te je kazao a će SBB izaći iz državne koalicije i neće imenovati ministra sigurnosti. Žao nam je što je to tako, slabi se pozicija pro-bosanskog bloka na nivou države. Nećemo ga ubijeđivati, par puta je govorio da bi išao, ali izražavamo željenje što je to tako. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti”.

“Pozivamo na temeljitu reformu pravosudnog sistema u BiH koja će učiniti da imamo profesionalno, nezavisno sudstvo”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad