Kako će online upis izgledati u praksi

Vijesti 04. jun 202018:24 > 18:26
N1

Zaposlenju se nadaju i svi oni koji će upisati fakultet u narednoj akademskoj godini. Kao i sve tokom pandemije, i upisi će biti online. Konkurs će biti raspisan sutra, a trajaće i nešto duže, kako bi se veći broj maturanata mogao prijaviti. I za fakultete važe nove okolnosti na koje su se rapidno morali prilagoditi.

Graju u fakultetskim hodnicima i amfiteatru zamijenila je tišina. Usmena predavanja i ispiti mjesto su ustupili e-nastavi i drugim online platformama. Po prvi put, tako će biti i sa upisom na fakultet. Potrebno je samo registrovati se i unijeti svoje podatke.

“Kod srednjoškolaca iz kantona Sarajevo u elektronskom sistemu postoje svi podaci koji će biti automatski povlačeni. A drugi srednjoškolci ili studenti koji upisuju drugi ciklus studija će unositi svoje ocjene u sistem, zatim prilagati kopiju odnosno scan ili fotografiju odgovarajuće diplome i onda će komisija samo vršiti verifikaciju vjerodostojnosti toga što je unešeno i toga što je priloženo na kopiji odnosno skenu diplome”, pojašnjava Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka UNSA.

Oni fakulteti na kojima je ipak obavezan prijemni ispit, moći će odlučiti i kako će se on polagati.

“To uvijek zavisi od specifičnosti. Negdje su ispiti toliko specifični da se mogu polagati samo u učionici, ali imajući u vidu da smo u dva, tri mjeseca stekli iskustvo i u pridržavanju epidemioloških mjera, mislim da neće biti nekih posebnih problema”, navodi Turčalo.

Specifičan način odvijanja nastavnog procesa, specifičan upis, ali i način da se zainteresuju i privuku budući studenti.

“Mi kada smo organizovali dan otvorenih vrata, tj. online dan otvorenih vrata pojavio se veliki broj maturanata iz cijele Bosne i Hercegovine i to nam je bio znak da smo uradili dobar posao bez obzira na vanredne okolnosti i svakako nadam se da će svi oni koji žele upisati FPN u tome i uspjeti”, poručuje Lamija Silajdžić, viša asistentica na Fakultetu političkih nauka, UNSA.

Uprkos brojnim preprekama, znanje i želju za obrazovanjem teško je zaustaviti. Zato će konkurs za online prijave trajati nešto duže, kako bi svi maturanti mogli prikupiti svjedočanstva i aplicirati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad