Bez Kluba Srba u Domu naroda delegati SDP-a neće učestvovati u radu PFBiH

Vijesti 04. jun 202020:14 > 20:17
Fena

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici je naglasilo nužnost izmjene Izbornog zakona BiH radi što hitnijeg rješavanja pitanja deblokade formiranja vlasti i sve dublje krize vlasti na svim nivoima.

“Građani Bosne i Hercegovine su već skoro dvije godine taoci nesposobnih nacionalističkih elita, koje ne žele da formiraju vlast na federalnom nivou, dok Vijeće ministara BiH gotovo konstantno djeluje u nepotpunom i neustavnom sastavu. Prvo zbog neimenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH iz reda ostalih, a sada i zbog ostavke ministra sigurnosti BiH”, saopšteno je. 

SDP BiH poziva na održavanje lokalnih izbora u terminu za koji je bio predviđen, jer ne postoje nikakve prepreke da se CIK-u BiH osiguraju finansijska sredstva za njihovo održavanje. Svaki pokušaj da se izbori suspendiraju predstavlja rušenje demokratskog poretka u BiH.

Na sjednici je istaknuto da SDPBiH neće podržati bilo kakve prijedloge o izmjenama Izbornog zakona koji ne vode uvođenju potpune ravnopravnosti svih građana BiH u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, ukoliko SDA pomišlja da takve ustupke napravi HDZ-u.

“SDP BiH poziva SDA i HDZ da pristupe uspostavi vlasti u Federaciji BiH imenovanjem predsjednika i potpredsjednika FBiH, jer je iz dogovora o raspodjeli novca iz tranše MMF-a očito da je saradnja između SDA i HDZ neupitna”, saopćeno je.

– Predsjedništvo SDP BiH je zatražilo da delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda pokrenu proceduru konstituiranja Kluba. Ukoliko se ne konstituira ovaj Klub, delegati i zastupnici SDP BiH neće učestvovati u radu u Parlamenta FBiH. SDP BiH ne želi davati legitimitet stanju u kome je cijeli jedan narod neravnopravan u FBiH i neće učestovati u radu dok se takvo stanje ne promijeni.

– Predsjedništvo stranke je potvrdilo svoje opredjeljenje da neće ponoviti grešku iz 2014. godine, kada su svojim potpisima omogućili izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. SDP-ovi delegati će nakon unutarpartijske procedure izaći s prijedlogom kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, čime ćemo još jednom pokazati da je problem s uspostavom vlasti u dvojcu SDA-HDZ, koji ne mogu da se slože oko bilo čega, osim oko krčmljenja narodnog novca.

Na sjednici je zaključeno da su pritisci na tužilaštva i sudove nedopustivi, naročito uz već izlizane manipulantske fraze o tome da je procesuiranje kriminala pojedinaca udar na narod. Osuđena je kao neprihvatljiva takva praksa kolektivizacije zločina i kriminalizacije cijelih naroda zbog nedjela pojedinaca, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad