Arnaut za N1: Najbolja Vlada od Dejtona do danas, šteta što su smijenjeni

Vijesti 05. jun 202009:25 > 09:25
N1

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut kazao je kako je zadovoljan dinamikom rada privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Istakao je da će ova komisija, nakon što obavi svoj posao, uputiti izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, ukoliko to Ministarstvo pravde ne uradi.

“Formirali smo komisiju da radimo na rješavanju problema koji su ogromni i to nije samo naša ocjena. Imamo izvještaj Evropske komisije sa 14 tačaka iz maja prošle godine, imamo Priebeov izvještaj i komunike PIC-a koja je rekla da je stanje u pravosuđu katastrofalno i što je bitnije je da je Evropska komisija zauzela stav BiH neće napraviti niti jedan korak ka EU ako ne počisti stanje u pravosuđu”, rekao je Arnaut u Novom danu.

Smatra kako treba “protresti ljude koji odlučuju o tome u BiH, da shvate više neće biti besplatnih ručkova”. Najveće zamjerke su, kaže Arnaut, sprega politike i pravosuđa, nezavisnost pravosuđa, te kompetencije i profesionalnost pravosuđa.

“Sve to proizilazi iz niza afera, nisu počele aferom ‘Potkivanje’, ona je bila samo prekretnica koja je pokazala koliko je stanje loše jer je VSTV to pomeo pod tepih. Izašlo je saopćenje niza zapadnih ambasada i OSCE-a u kojem kažu da je VSTV pogriješio po pitanju primjene zakona. Sama činjenica da sam pozvan da govorim na PIC-u kao član komisije pokazuje da zapadne zemlje stavljaju prioritet na druge snage na koje računaju da to promijene”, rekao je Arnaut.

Na pitanje zbog čega komisija nije počela s radom ranije s obzirom da je formirana u junu prošle godine, Arnaut je kao razlog naveo opstrukcije HDZ-a i SNSD-a. Naveo je kako sada imaju jaku podršku relevantnih krugova što govori i činjenica da je, nakon što je Milan Tegeltija kazao da njihova komisija nije legalna, reagovala Ambasada SAD-a koja je kzala da jeste i da se takve komisije na zapadu koriste kao parlamentarni nadzor. Poručio je da su svi članovi komisije opredijeljeni da stvari konkretno urade.

“Komisija je zauzela stav da nećemo nametati neke svoje stavove, želimo čuti šta kaže struka, ne samo pravna već i sudije, tužiociu advokati koji se svakodnevno susreću s problemima. Da precizno identifikuju probleme. Komisija ima široke ovlasti, ima pravo da provodi javna saslušanja i poziva svjedoke. Planiramo saslušati veliki broj svjedoka iz struke i međunarodne zajednice i na osnovu toga formirati kompletnu sliku. Izuzetno sam ohrabren nastupom gospodina Perića na PIC-u”, rekao je Arnaut.

Naglasio je kako je bitno da svi shvate da 80-90 posto sudija i tužilaca apsolutno nisu korumpirani, ali je to ogromna većina koja je u ovom trenutku tiha, a svrja ove komisije je da da glas toj većini.

“Mi imamo probleme s pravosuđem zbog glasne manjine koja je na stateškim pozicijama. Epilog svega – ne bih špekulirao da li će biti ostavki, ali u svakom slučaju ne možemo popraviti stanje u pravosuđu bez suštinskih promjena zakona o VSTV-u. Ukoliko Ministarstvo pravde nastavi opstruirati te procese i ne dostavi sveobuhvatne izmjene zakona, ova komisija će na osnovu svega što dobijemo dostaviti izmjene i dopune zakona o VSTV-u u proceduru”, rekao je Arnaut.

Istakao je kako komisija nije plaćena, a njihov rad će biti javan te će svu dokumentaciju koju dobiju objaviti na web stranici PSBiH.

Jučer su usvojili i stav da su mediji najvažnija karika za borbu protiv korupcije u BiH i pozvali su nadčežne organe da pronađu i procesuiraju one koji napadaju i vrše pritisak na novinare, posebno kada je riječ o aferi Respiratori.

Komentirjaući odluku Suda BiH da sva tri osumnjičena u predmetu Respiratori pusti na slobodu, Arnaut je rekao kako se nada da je Sud cijenio sve okolnosti kada je donio tu odluku, ali da ima problem u percepciji.

“Percepcija u javnosti je da je SDA stavila nedopustiv pritisak na pravosuđe i može biti da je stovrena percepcija da su odluke donesene zbog pritiska. Nadam se da nije tako, ali mi trebamo imati društvo gdje takve percepcije nisu moguće. Ono što je SDA uradila apsolutno je nedopustivo u demokratskom društvu. Oni su zahtijevali puštanje na slobodu što je za jednu političku stranku nedopustivo. Vidjeli smo da je Novalić jako puno lagao, rekao je da nikoga ne zna, da nikoga nije upoznao i Tužilaštvo je pokazalo crno na bijelo dokaze da to nije tačno. Da li tu ima krivičnog djela, to će Tužilaštvo dokazivai, ali je pokazao da mu nije problem slagati takve stvari i da mi imamo takvu osobu za premijera iza koje SDA zdušno staje onda mi zaista imamo problem u društvu”, rekao je Arnaut.

Poručio je da se “ništa ne može promijeniti ukoliko građani na izborima ponovo budu birali ljude i politike koje dokazano utiču na pravosuđe” te, pored SDA, naveo primjer “SNSD-a gdje je na Dodikovom skupu bio predsjednik VSTV-a, i HDZ-a čija je Borjana Krišto fotografisana sa sudijom Ustavnog suda i Barišom Čolakom na večeri uoči važne presude”.

Govoreći o izborima kazao je kako se na njima “definitivno krade te da su i CIK i međunarodna zajednica identifikovali biračke dobore kao najslabiju kariku”.

“Korona nam je pokazala da se s tehnologijom može jako puno postići. Puno zemalja je uvelo elektronsko glasanje, ne mora biti glasanje pritiskom na tipku, može se pisati na papir i onda ubaciti u mašinu gdje se šalje na pet strana. Izbori još pokazju generalnu volju birača i stranke koje su jače na nacionalnoj retorici dobijaju dovoljan kapacitet da formiraju vlast i preko noći postaju nacionalni zaštitnici svojih nacija i svađaju se, ali onda opet kada dođe na red novac brzo se dogovore”, kazao je.

Govoreći o inicijativi da se otpremina sa 35.000 smanji na 10.000 KM koja je usvojena u Predstavničkom domu PSBiH iz petog puta, kazao je kako je to pokazatelj da se upornost isplati i dodao kako će prolazak ove inicijative u Domu naroda ovisiti o jednom glasu iz RS-a.

Na pitanje zbog čega je napustio SBB, Arnaut je rekao da je razlog njegovo protivljenje smjeni Vlade KS na čeli s Edinom Fortom.

“Mislim da je to najbolja vlada u historiji BiH od Dejtona do danas. Za godinu dana su pokazali kako se stvari mogu bolje raditi u BiH i danas mi je žao što je Fortina vlada smijenjena. Da su dobili priliku puno bolje bi se postavili u pandemiji. Imali su zapadno-demokratski sistem vladanja i velika je šteta što su smijenjeni”, zaključio je Arnaut.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad