Huskić za N1: Kako je došlo do skoka broja zaraženih u Tešnju

Vijesti 05. jun 202012:55 > 13:26
N1

Dva grada u BiH - Tešanj i Modriča, svaki dan imaju sve više zaraženih. Ekipa N1 televizije posjetila je Tešanj u kojem je danas održan sastanak Civilne zaštite općine Tešanj.

Načelnik te opštine Suad Huskić, za N1 je kazao da do sada od početka pandemije u Tešnju je testirano oko 900 osoba, te da je trenutno 79 aktivnih zaraženih osoba, a od početka pandemije 89 pozitivnih.

“Na sastanku smo razgovarali o onome šta smo radili tokom ovog perioda i osvrnuli se na aktuelno stanje, danas obavljena testiranja i očekivanja koja imamo u narednim danima. Danas se uzima oko 80 novih uzoraka, dio će danas biti poslat na Univerzitetski klinički centar, a dio će se biti u Općoj bolnici Tešanj”, rekao je Huskić i dodao da će narednih dana nastavit testiranje.

Kako se dogodilo da se sada Tešnju, kada je epidemiološka situacija povoljna, desi da se suoči sa većim brojem zaraženim, upitali smo načelnika Huskića. 

Kazao je da su 21. maja dobili pozitivnu osobu i da je riječ o ženskoj osobi koja nije imala tipične simptome korona virusa, a koja je već sedam dana odsustvovala sa posla zbog drugih tegoba.

“Virus je 21. maja potvrđen kod te osobe, i već u toku 24 sata je testirano novih šest osoba koje su bile rizične. Osoba je došla od kuće na liječenje. Čim je potvrđeno za tih šest novih kontakata, odmah je Kantonalna inspekcija zaštite na radu zaustavila rad u tom proizvodnom subjektu, a općinski saniterni inspektor je izdao mjeru samoizolacije i mislim da je 23. maja bilo preko 70 rješenja o samoizolaciji, za sve osobe koje su bile u prvom kontaktu”, ispričao je Huskić. 

U narednim danima, dalje je rekao Huskić, testirane su sve osobe koje su radile na tom radnom mjestu, članovi njihovih porodica, kao i osobe koje su imale kontakt sa potencijalno zaraženim.

“Od ovih 79 osoba riječ je prvenstveno o radnicima tog proizvodnog subjekta, otprilike oko 30 radnika, članovima njiihovih porodica i najintenzivnijim kontaktima koji su imali tokom tog perioda”, istaknuo je Huskić. 

Za sada nam je potvrđen samo jedan klaster, naglasio je, s tim da je on do momenta kad je identifikovana prva zaražena osoba već imao veliki broj kontakata.

“Skoro svi, 99 posto su prvi kontakti iz tog klastera. U jednom slučaju se dogodilo da smo imali prenos na drugu odnosno treću osobu u lancu. 78 slučajeva je blaža klinička slika. Od osam do deset slučajeva je potvrđena upala pluća”, rekao je Huskić. 

Ono što je specifično, istaknuo je, da sve osobe kod kojih se potvrde da imaju pozitivan nalaz, imaju obavezu da idu na liječenje i hospitalizaciju u Kantonalnu bolnicu Zenica.

“Do sada, iako je Opća bolnica Tešanj iskazala spremnost da dio tih pacijenata ostaje ovdje u Tešnju, Federalno ministarstvo zdravlja nije prihvatilo da se oni liječe u Tešnju, i onda smo došli u situaciju da je više od osoba odbilo da ode na liječenje. Oni su potpisali na vlastitu odgovornost za svoje zdravlje da ne žele ići na liječenje u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali ono što je specifično, dakle, oni su preuzeli visok stepen odgovornosti u slučaju da neko drugi od njih dobije taj virus jer postoji odgovornost po Krivičnom zakonu za svjesno prenošenje na druge i ugrožavanje zdravlja kod drugih osoba”, kazao je Huskić, ističući da im to predstavlja najveći izazov u ovom trenutku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad