Stojanović za N1: Tražimo da Srbi dobiju što im je zagarantovano u FBIH

Vijesti 05. jun 202014:29 > 15:52
N1

Igor Stojanović, zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) u Domu naroda Parlamenta za N1 je kazao da je SDP donio odluku da neće učestvovati više u radu Doma naroda FBiH dok se ne formira Klub Srba.

“Mi ćemo vjerovatno na narednoj sjednici ponuditi ime za šefa kluba. To isto smo uradili i prije osam mjeseci SDA-HDZ i SNSD su odbili naše ime, ako ponovo odbiju to će značiti i dalje jedan neravnopravan status Srba u Domu naroda Federacije. Srbi trenutno ne razmatraju materijale kao što to rade Bošnjaci i Hrvati. SDP ne želi više učestvovati u takvom jednom odnosu gdje jedan narod u potpinosti je neravnopravan i gdje pri tome SDA i HDZ pokušavaju politički da Federaciju naprave bošnjačko-hrvatskom i na neki način da predaju Republiku Srpsku Srbima i na taj način izvrše kompletnu podjelu. Mi u tome nećemo učestvovati tražimo da se ispune ustavne norme i da Srbi dobiju ono što im je zagarantovano u Federaciji a to je da imaju konstituisan klub i da učestvuju u radu Doma naroda”, izjavio je Stojanović. 

Istaknuo je da “ne žele da budu pasivni posmatrači lopovluka i kriminala koji trenutno čini Vlada Federacije na čelu s Fadilom Novalićem”.

“Kreće se sve od jednog negiranja prava jednog naroda da bi se u tehničkom mandatu mogli namještati tenderi i čitava jedna politika koja je pokazala da nema nikakav kredibilitet, da je lažna, da ne donosi dobro građanima, mi ne želimo u tome da učestvujemo. Krenut ćemo od osnovnih ljudskih i političkih prava da ih zagarantujemo u Domu naroda kako bi se formirala kredibilna Vlada i počela da radi normalno u skladu sa zakonima bez lopovluka i to je čitava priča“, rekao je Stojanović. 

Smatra da je bilo sasvim dovoljno 20 mjeseci da se sačeka da se formira Vlada.

“Evo i da ne pričamo o Domu naroda da se izabere nakon 20 mjeseci. Ali sasvim je jasno da ova koalicija nije sposobna za to i tu najviše krivim SDA, jer je direktno učestvovala u tome da preda apsolutnu vlast u Klubu Hrvata HDZ-u i SNSD-u u državnom Domu naroda a sada kao što vidimo HDZ i SNSD ucjenjuju SDA zbog CIK-a s obzirom da su njihovi članovi što je isto jedan apsurd, izbačeni iz CIK-a a SDA i DF su uspjeli da ubace svoje i sada je to trenutno obračun na nivou države gdje nema budžeta, neće biti izbora, jedni s drugima se obračunavaju a posljedica je ustvari odnosa i nesposobnosti da se dogovore i da imamo neku vlast. Zato mislim da s obzirom da se bez HDZ-a ne može vlast formirati u ovom trenutku to svi znaju. Mislim da bi SDA zbog svojih promašenih političkih poteza trebala u potpusnosti da se povuče ne samo zbog političkih poteza nego prije svega zbog lopovluka na svim nivoima od namještanja tendera za respiratore, za maske, za testove – SDA je pokazala i iz afere Asim na kojim principima funkcioniše”, istaknuo je Stojanović. 

Upitali smo da – hoće li doći do promjena u Kantonu Sarajevo (i drugim kantonima)?

“Osobno ne bih nikada napravio više neki politički dogovor sa SBB-om. Mislim da su nekredibilan partner, nestabilan, koji bi vjerovatno opet za dva mjeseca promijenio odluku. Već šest godina imamo jednu istu priču iz ove stranke u kojoj se objašnjava da je SDA najgora stranka a onda neposredno nakon izbora uđe se u koaliciju, pa se odmah nakon dva tri mjeseca izlazi i pljuje se ponovo po SDA pred izbore, i to je već jedan ustaljeni scenarij u kojem se pokazuje da SBB nema svoj ideološki pravac, niti politiku, lutaju jer zavise od ličnih odluka predsjednika”, zaključio je Stojanović za N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad