Ponovo otvoreni studentski domovi u Sarajevu, ali sada važe posebna pravila

Vijesti 05. jun 202017:11 > 19:02
N1

Nakon dva mjeseca, u studentski centar Sarajevo danas su se vratili prvi studenti, nakon što su krajem marta privremeno napustili studentske domove, zbog pandemije korona virusa. Studentski domovi u Nedžarićima i na Bjelavama u prvo vrijeme vrata su otvorili za 470 studenata. Sve preporuke Zavoda za javno zdravstvo su ispoštovane, a na snazi su i dalje mjere prevencije, kojih se svi studenti moraju pridržavati.

Dolazak u studentski dom sada je nešto drugačiji – popunjavanje epidemiološkog upitnika, mjerenje temperature, dezinfekcija ruku. No studenti zadovoljni što su konačno u svojim sobama.

“Fakultet je krenuo u ovoj sedmici, krenuli su ispiti i sve što ide po ispitnom planu i rokovima. Studenti moraju negdje boraviti tako da smo popunili tu anketu kako bismo se vratili što prije u dom, jer nastava ide a mi moramo biti tu”, kaže Sulhija Ćajo, student na Medicinskom fakultetu UNSA .

Studenti ne razmišljaju mnogo o korona virusu. U sobama se ne zadržavaju, nose stvari i žure na fakultet. A sve je preduzeto kako bi se sobe u studentskim domovima, koje su služile kao karantinski smještaj, dezinfikovale, očistile i pripremile za svoju izvornu namjenu.

“Mi smo uradili sve neophodne radnje, generalno čišćenje, krečenje, dezinfekcija, dezinsekcija, i po smjernicama Zavoda za javno zdravstvo napravili smo sve neophodno u epidemiološkom smislu da studenti sigurno borave u domu Bjelave”, ističe Ahmed Mulaibrahimović, koordinator studentskog doma Bjelave.

Za 470 studenata koji su odlučili da se vrate u studentske domove, važiće i nova pravila. Trokrevetne i četvorokrevetne sobe neće biti u funkciji, a važiće i posebna pravila za studentski restoran.

“Moći će koristiti maksimalno dvokrevetne sobe, kretanje studenata u menzama će biti raspoređeno. Znači, neće moći ući 800 studenata ad hoc u Nedžarićima u kuhinju, nego ćemo raditi etapno sprat po sprat će ulaziti u kuhinju na ručak i večeru. Tako da ćemo pokušati na sve načine da ispoštujemo preporuke Zavoda za javno zdravstvo”, navodi Tarik Curić, direktor Studentskog centra Sarajevo.

Odluka o povratku studenata pomalo je iznenadila i roditelje.

“Neka ide sve svojim tokom. Možda malo ishitreno, nije se znalo hoće li ispiti biti online ili ne, neki su za, neki nisu, ali mislim da je bolje da su tu”, smatra Šemso Šabić, otac studentice iz Zavidovića.

Iz studentskog centra ističu da su spremni i za veći broj studenata i raduju se njihovom povratku. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad