Jedni drugima su sve – osim partneri u vlasti

Vijesti 05. jun 202018:56 > 19:29
N1

SDA na jednoj, HDZ i SNSD na drugoj strani, jedni drugima sve osim partneri u vlasti. Gotovo dvije godine nakon izbora nepotpuno i neusaglašeno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, rezultat je njihove saradnje.

Nefunkcionalna koalicija na državnom nivou. Neprohodnost zakonskih rješenja u Parlamentu BiH. Nesvojen budžet države. Odgođeni lokalni izbori. Blokade na svakom koraku. Predstavnici međuarodne zajednice pozivaju političke lidere na razgovore. No, rješenja se ne naziru.

U međuvremenu pooštrebne su mjere zabrane premijeru Federacije BiH. Fadil Novalić morat obavještavati Tužilaštvo BiH svaki puta kada bude na 50 metera od potencijalnih svjedoka u predmetu Respiratori.

Prošle sedmice u pritivoru – danas predsjedava sjednicom jednog od najviših izvršnih tijela u Federaciji. Fadil Novalić pušten je da se brani sa slobode, a članovi njegove Vlade moraju dobro paziti šta pričaju. Ne smiju se ugrozite mjere zabrane koje mu je Sud BiH odredio. Zabrana kontaktiranja s osobama koje bi mogle biti svjedoci u predmetu “respiratori”. No jesu li te osobe ministrica Jelka Milićević i ministar Vjekoslav Mandić?

VEZANE VIJESTI

“Ja nisam jedan od svjedoka, nemam nikakvo rješenje ni nikakvu zabranu. SIPA je bila u Ministarstvu, izuzela dokumentaciju, ja nemam nikakvu zabranu a sjednica je protekla normalno, točke su neke činjenica je skinute s dnevnog reda a sve je ostalo funkcioniralo normalno i uobičajeno, tako da nije bilo nikakvih problema”, rekao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

S dnevnog reda su skinute tačke koje se tiču rada Federalne uprave civilne zaštite. A koliko je normalno i uobičajeno da se to dešava jer o tome premijer ne smije govoriti, Mandić ne komentariše. Problemi uskoro i u Domu naroda Federacije. SDP najavljuje neće učestvovati u radu dok se ne formira Klub Srba. Bez njihove podrške nema ni imenovanja potpredsjednika Federacije iz reda ovog naroda. Za sve je, kažu, odgovorna koalicija SDA-HDZ koja ni 20 mjeseci nakon Općih izbora nije formirala izvršnu vlast u entitetu.

“Zato mislim da s obzirom da se bez HDZ-a ne može vlast formirati u ovom trenutku to svi znaju, mislim da bi SDA zbog svojih promašenih političkih poteza trebala u potpusnosti da se povuče ne samo zbog političkih poteza nego prije svega zbog lopovluka na svim nivoima od namještanja tendera za respiratore, za maske, za testove – SDA je pokazala i iz afere Asim na kojim principima funkcioniše”, rekao je SDP-ov Igor Stojanović.

Od Vijeća ministara gdje su većinu pozicija prepustili drugim strankama – do Doma naroda BiH, gdje su kontrolu prepustili HDZ-u i SNSD-u, Stranka demokratske akcije napravila je kardinalne političke greške koje su najodgovornije za konstantnu krizu, navode u SDP-u. SDA jeste su odgovorna za stanje, no nije nikada kočila pozitivne procese, navodi član Stranke, Aljoša Čampara.

“Čak se nije borila ni za fotelje ni za vlast i dala je u Vijeću ministara svojim partnerima prije svega SBB-u i DF-u po jedno ministarstvo, dakle bili su onako galantni, džentlemenski je to prepustila, iako mi imamo devet zastupnika na državnom nivou, SBB dva, odnosno sada jedan, DF tri, tako da ne vidim uopšte razloga da se može SDA okriviti na takav način za sveukupnu situaciju”, rekao je Aljoša Čampara.

Dok u SDA vode bitku sa pravosuđem zbog slučaja Novalić, te mjesecima nakon još uvijek razmatraju kako pospremiti skandal s Asimom Sarajlićem – Dodik i Čović drže zajedničku i čvrstu poziciju – i mnogi se pitaju da li će ona rezultirati i daljim odgađanjem lokalnih izbora.

“Ono što je ključ danas nesporazuma je odnos BiH prema Središnjem izbornom povjerenstvu i obrnuto, obzirom da tu imamo jako puno problema, ali vi znate da mi ovih dana iza zatvorenih vrata pregovaramo s partnerima organiziranog i od međuanrodnih institucija, američke administracije, oko Grada Mostara oko Izbornog zakona, kako ta dva paketa staviti i kako pokušati stvoriti ambijent da se zajedno organiziraju izbori u Mostaru, mislim da smo na dobrom putu”, poruka je Dragana Čovića, lidera HDZ BiH.

Pozicija probosanskog bloka na nivou države oslabila je nakon što je Vijeće ministara napustio lider SBB-a, Fahrudin Radončić, priznaju u SDA. Ipak nadaju se da će saradnja ostati na drugim novima. Opozicija koja pred izbore zbija redove i najavljuje zajednički nastup vjeruje da njihovo vrijeme dolazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad