Pet delegata Doma naroda bili su "kriminalistički obrađeni"

Vijesti 05. jun 202019:07 > 19:09
N1

Dom naroda je gornji dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nekada davno po Ustavu delegati i članovi nisu mogli biti pozivani na krivičnu ili građansku odgovornost u pogledu bilo kojeg čina izvršenog u okviru dužnosti u skupštini. Već 18 godina ukinut im je imunitet. Pet delegata Doma naroda ranije je kriminalistički obrađivao Zlatko Miletić.

Za Asima Sarajlića Miletić je u Pressingu na N1 kazao kako “čovjek ima jednu aferu, danas vidim da je SIPA poduzela neke aktivnosti oko posljednje afere. Situacija je jasna”.

“Nikola Špirić? Na američkoj listi je, situacija je jasna. Dragan Čović? Da ne pričamo. Bakir Izetbegović? Bio je prva osoba koju sam prijavio zbog dodjele objekta Avazu, dakle Fahrudinu Radončiću. Munib Jusufović? Koliko znam da je presuđen za kriminal”, kazao je, između ostalog, Miletić koji sa ovim političarima dijeli parlamentarne klupe.

“Zlatko Miletić je rekao da je obrađivao, a s obzirom da su na slobodi, očito ih nije dobro obradio”, zaključio je Avdo Avdić, novinar.

Šesti igrač u Domu naroda je Marina Pendeš, bivša ministrica odbrane.

“Ona je bila osumnjičena za predmete oko nabavki u Ministarstvu odbrane BiH. Sudija Branko Perić je rekao da ne treba suditi za krivična djela nesavjestan rad u službi. To znači da treba ukinuti jedno krivično djelo. Ona je oslobođenja zahvaljujući tom tumačenju Perića. Marina Pendeš je pod istragom Tužilaštva BiH zbog drugih nabavki i nestanka opreme iz Ministarstva odbrane”, ističe Avdić.

Jesu li na vlasti kriminalci ?

“Ja kao osoba nemam dokaze da su te osobe pojedinačno kriminalci pa da dam takvu kvalifikaciju, sasvim sigurno da to korespondira sa istinom i sasvim sigurno da te osobe nisu jedine sklone tim radnjama. Zapravo svi parlamenti predstavljaju sukus i sintezu koji odgovara tom atributu“, ocjenjuje Dragan Bursać, novinar i kolumnista.

Nekadašnja savjetnica i analitičarka pri Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini Tanya Domi smatra da je sadašnja situacija u našoj zemlji veliki izazov za pravosuđe.

“Imate simbiotičku vezu između Vlade i organizovanog kriminala. Kriminal se ustvari planira i kosponzoriše od Vlade. Možete imati izbore, ali onda kada zemlju kontrolišu kriminalci onda je gotovo nemoguće osloboditi ove vlade od korupcije”, ističe Tanya Domi, Univerzitet Kolumbija.

Dok vlast u Hrvatskoj poručuje da je pravosuđe nezavisno i često ističe presudu Sanaderu, istraživanja pokazuju da je Hrvatska najgora članica EU po vjeri građana u nezavisno pravosuđe. Brojne su nerazjašnjene afere u Srbiji. Krivične odgovornosti političara nema.

Oni imaju presudan uticaj na karijere tužilaca, kaže srbijanski tužilac Goran Ilić.

Da li je pravosuđe u Srbiji pod uticajem politike ? Odgovor je jednostavan, jeste. Budući da naš ustav predviđa politički uticaj prilikom izbora funkcionera. Sve starješine u javnom tužilaštvu bira Narodna skupština na prijedlog Vlade”, pojašnjava Goran Ilić, Udruženje tužilaca Srbije.

U Srbiji je planirano da Narodna skupština ubuduće nema učešća u izboru tužilaca. Birali bi ga Državno vijeće tužilaca i Visoki savjet sudstva. Tu su već na poziciji političari. Bosna i Hercegovina ima VSTV. I predsjednika najpoznatijeg po potkivanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad