Smjena Lejle Rešić pokrenula buru u Republici Srpskoj

Vijesti 06. jun 202018:04 > 19:05
N1

Smjena Lejle Rešić sa pozicije ministra u Vladi Republike Srpske refleksija je saradnje DNS-a i SDS-a u Skupštini grada Prijedor. Ipak struja Marka Pavića, iako na lokalne izbore izlazi samostalno, u Naodnoj skupštini ostaje u vladajućoj koaliciji.

U martu 2018. godine zveckale su čaše, nazdravljalo se šampanjemcem, hvalili su se lideri da je ovo koalicija koja najduže traje na Balkanu. Ubrzo su uslijedili raskoli. Jedno krilo DNS-a predvođeno Nedeljkom Čubrilovićem formiralo je novu stranku DEMOS. Iz Kluba SP istupilo je pet poslanika koji su kasnije predviđeni Goranom Selakom formirali novu srtranku SPS. No, svi su ostali u vlasti i uz SNSD, a tu su pravila jasna:

“Moraju da prestanu svi kontakti i sva koaliranja sa opozicijom”, kategoričan je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Smjena Lejle Rešić sa pozicije ministrice uprave i lokalne samuprave uslijedila je nakon što je prijedorski DNS sa SDS-om u tom gradu formirao skupštinsku većinu.

“Nisam mislila da će moj odlazak izazvati ovoliki šok, koliko je moj dolazak izazvao prije nekih desetak godina, ali evo vidim bila sam u krivu“, kaže Lejla Rešić, DNS.

Prije Rešićeve smjenjeni su DNS-ovi ministri Dane Malešević i Neđo Trninić. Ovo je posljednja smjena koja će se tolerisati, rekao je predsjednika stranke Nenad Nešić. Sa druge strane Dodik je poručio da pozicije koje pripadaju ovoj stranci ostaju na raspolaganju DNS-u, ali ne i onima koji dolaze iz Prijedora.

Ipak, prijedorski DNS neće uzvratiti istom mjerom Klub poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini, od kojih su dva iz Prijedora, ostaje uz vladajuću koaliciju.

“U Narodnoj skupštini će poslanici raditi onako kako to kaže Predsjedništvo DNS-a”, otkriva Mirko Sovil, poslanik DNS-a u NS RS.

Na lokalu, na predstojećim izborima idu samostalno sa kandidatom za gradonačelnika Prijedora i odborničkim listama.

“Mi smo kod dogovora za kandidata za gradonačelnika vrlo blizu rješenja i hoćemo, kada to izađe u javnost, da bude sa jedinstvenim stavom”, navodi Dragutin Rodić, predsjednik GO DNS Prijedor.

Trenutna saradnja sa SDS-om ne očekuje se na izborima. Iz ove stranke poručuju da će imati svog kandidata za gradonačelnika i da očekuju podršku PDP-a.

“SDS će imati svog kandidata za gradonačelnika i to treba biti jasno svima. Mi ćemo razgovarati sa svima sem sa SNSD-om”, jasan je Milan Tubin, predsjednik GO SDS Prijedor.

Potencijalni kandidat je član Predsjedništva SDS-a Maja Dragojević Stojić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad