Gradonačelnik: Nema toga ko će zaustaviti projekte u Goraždu – milionske

Vijesti 06. jun 202018:41 > 19:05
N1

Građani Goražda izašli su na proteste zbog izgradnje zidova uz obalu rijeke Drine, koji na nekim dijelovima dostižu visinu do tri metra. Smatraju da se pravio ruglo i uništava ljepota grada. S druge strane gradonačelnik ističe da nema osnova za ovakve optužbe, jer se donose investicije i priprema odbrana od eventualnih poplava u budućnosti, kakve su zadesile BPK prije 10 godina.

Simoblično pet do dvanaest počeo je protest građana Goražda zbog izgradnje obale utvrde uz rijeku Drinu. Protestnom šetnjom od trga branilaca do jednog od trenutnih gradilišta krenulo je kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neestetskog uređenja, Goraždani poručuju da je ovo urbicid…

“45 godina sam živio u Njemačkoj i riješio sam da se vratim u naše voljeni grad. Ali evo naš gradonačelnik, ne samo mene nego i ovo što je ostalo, 10 hiljada, riješio je da istjera odavde”.

“Želim da i moja djeca odrastu na Drini, u onakvom obliku u kakvom sam i ja uživala i rasla”.

“Ja sam bila u Njemačkoj kad se jedne godine Rajna izlila, 500 metara širine i niko nije stavio 20 centimetara betona. I dan danas se može provjeriti, prema tome ovo je pranje para”.

“Imam vrt tu, zaljevam iz Drine i ne mogu sad da priđem, još sam invalid”.

“Jedan veliki dio naših priprema je duž šetališta, na ovoj i onoj obali”.

Rijeka Drina Goraždanima više nikada neće biti blizu kao nekada. Pet stotina građana danas je izašlo da izrazi nezadovoljstvo zbog utvrde visoke tri metra pored ove rijeke.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović za proteste kaže da su politički. I dodaje da neće biti zid visok tri metra i više, na svim dijelovima duž rijeke Drine, nego da će biti izgrađen montažni zid koji će po potrebi da se podiže na određenu visinu ukoliko dođe do poplava. Ramović najavljuje najljepše šetalište sa zidovima u državi.

“(N1: Jeste li rekli da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi?) Jesu što se tiče dozvole. Ne bi mogli izdati dozvolu da nismo imali sve saglasnosti.(N1: Eksproprijacija?) Eksproprijacija završena. Ima još plaćanja nekih. (N1: Neki ljudi kažu da nisu obaviješteni?) Zato što poslije  i tokom radova je bilo malo nekih šteta na njihovim imovinama. Malo je brijeg zakačen. (N1: Kada ćete im to namiriti?) Ili ta firma ako je pogriješila ili mi, ili Federacija, to su sitni novci, to će biti izmireno”, poručuje Ramović.

Organizatori protesta sumnjaju da je projekat obaloutvrda priprema terena za nove projekte, koji će, kako tvrde, štetiti ekologiji i građanima.

“Tako isto znamo da postoji neki plan od Elektroprivrede koji je do 2035. godine, gdje se na rijeci Drini pojavljuju dvije minihidrocentrale. Postoji i dokument te javna prezentacija Svjetskoj banci”, tvrdi Mirsad Kadrić, predstavnik građana.

Svjetska banka dala je kredit Federaciji BiH za realizaciju ovog projekta. Gradonačelnik očekuje još 20 miliona, ukoliko ih kaže banka ne preusmjeri u druge namjene, što je cilj njegovih političkih oponenata. Ramović prizanje da je prije nekoliko godina Elektroprivreda vršila ispitivanja za hidrocentrale i dobila saglasnost od Općinskog vijeća Goražda, ali ono nikad nije izvršeno.

“Ne negiram uopće da će biti. Dali će biti rasprave i kada? Ovo nema veze jedno s drugim. Ali kad građanima povežete i režirate, onda se meni napakuje. Nema toga ko će zaustaviti projekte u Goraždu – milionske! Jer su sigurno oni izvjesni”, ističe Ramović.

Izvjesno je da se građnja obaloutvrda nastavlja, to potvrđuju i slike sa terena. Cjelokuponi projekat obaloutvrda finansira Federacija BiH kroz pomenuti kredit Svjetske banke, na čekanju je još više od 20 miliona. Sve se sprovodi kroz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Agencije za vodno područje rijeke Save.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad