Da li je Tužilaštvo BiH, u aferi Respiratori, zaobišlo Aleksandra Zolaka

N1

Inspekcija Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine prilikom provjere skladištenja 80 spornih respiratora, u prostorijama Federalne uprave Civilne zaštite, zaključila je da se moraju izmjestiti jer su uskladišteni nepropisno. Ista ta Agencija u vrijeme pojave afere Respiratori izdala je u vrlo kratkom roku rješenje "Srebrenoj malini" za upis u registar veleprometnika medicinskih sredstava. Do tada ova firma nije mogla da obavlja ovu vrstu djelatnosti. Jedno od ključnih pitanja ove sedmice je da li će se istraga Tužilaštva širiti?

Kada su se krajem maja Fadil Novalić, aktuelni premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave policije i vlasnik “Srebrene maline” koja je uvezla respiratore, Fikret Hodžić, našli na ročištu za određivanje pritvora, Tužilaštvo je u detalje iznosilo tvrdnje na koji način se krenulo u nabavku respiratora i urgencije koje su se preduzimale kako bi isti respiratori bili uvezeni. Posebno je zanimljiv detalj kod tvrdnji Tužilaštva vezanih za premijera Novalića, gdje navode da je od Agencije za lijekove BiH zahtIjevao da upiše “Srebrenu malinu” kao firmu koja može uvoziti medicinsku opremu.

“Fadil Novalić u cilju realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera Federacije Bih, te uticajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih lica, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtjevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica “Srebrna Malina” ovo pravno lice upiše u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, te izda suglasnost za hitan uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH”, navedeno je u Tužilaštvu BiH.

Zanimljivo da je rješenje Agencija za lijekove ekspresno izdala. U njemu se navodi da je “Srebrena malina” upisana u Registar veleprometnika medicinske opreme, ko su odgovorne osobe za obavljanje prometa medicinskim sredstvima u objektu veleprometnika te da se rješenje izdaje na pet godina.

“Ali onda je prekršio Zakon i onaj koji je potpisao to rješenje. Tužilaštvo BiH, ako ja imam taj dokument, onda imaju i oni. To rješenje je potpisao Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH, poznat po tome što je početkom marta odobrio uvoz ruskih lijekova u BiH. Njega je Tužilaštvo zaobišlo”, tvrdi Avdo Avdić, novinar.

Još zanimljivije je da je vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić zahtjev za upis u registar podnio četiri dana prije izdatog rješenja. Za Zolaka, koji je, kako je ranije rekao, ispitan u svojstvu svjedoka od državnog Tužilaštva, nije ništa sporno. On je 20. maja na Odboru za sigurnost federalnog Doma naroda rekao slijedeće:

“Mogu vama zbog čudnosti, a nemam razloga da čuvam ovo. Spisak od početka marta do kraja aprila, nekih 60-ak pravnih lica sa zahtjevima i izdanim saglasnostima za uvoz interventnih medicinskih sredstava koja nisu registrovana, rješena su izdata isti dan ili sutradan. Šta mislite o tome”, pitao je Aleksandar Zolak (20.05.2020)

O tome bi trebalo da misli Tužilaštvo BiH, a u međuvremu ti isti respiratori, i oni koji su ušli u BiH i oni koji su još na sarajevskom aerodromu, stoje neraspakovani u skladištima. Prvih 80 moraju se izmjestiti zbog neadekvatnih uslova u kojima borave, nakon inspekcije Agencije za lijekove…

“FUCZ je odmah poslije inspekcijskog nadzora pokrenula postupak iznajmljivanja skladišta kod ovlaštenih pravnih lica i dobila jednu ponudu, ali je ponuđač 3. juna obavijestio FUCZ da nije u mogućnosti da podnese rizik smještaja. Nakon toga FUCZ se obratio inspekciji za produženje roka za adekvatno skladištenje respiratora, a zakazan je i sastanak sa predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.”

Sastanak je u utorak, a slučaj respiratori treba da dobije neki epilog. Dok se čega da li će protiv Novalića, Solaka i Hodžića biti podignuta otužnica, u javnosti je sve više zapažanja da li se u istoj sudnici treba naći još osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad