Milan Tegeltija za N1: Razumijem i dijelim frustraciju EU

Vijesti 08. jun 202011:33 > 11:49
Fena (Arhiv)

Predsjedavajući Visokog sudskog i tužilačklog vijeća Milan Tegeltija govorio je za N1 o navodima iz Evropske komisije da će uskratiti finansiranje određenih projekata u pravosuđu jer nisu zadovoljni radom te poručio kako i on "dijeli njihovu frustraciju, ali je problem pogrešno fakturisan".

“Pismo koje smo dobili od Evropske komisije je u najvećoj mjeri ustvari posljedica opstrukcija reformskih poteza koje smo preduzeli u protekle dvije godine, a koje su uzrokovale zastoj u implementaciji reformi koje smo mi kao VSTS preduzeli”, rekao je Tegeltija te pojasnio:

“Nekoliko je ključnih reformskih akata usvojeno shodno peer review preporukama Evropske komisije iz oblasti imenovanja: novi Poslovnik sa novim odredbama o imenovanju, zatim u oblasti integriteta novi Pravilnik o prikupljanju i obradi finansijskih izvještaja (imovinskih kartona) nosilaca pravosudnih funkcija, i u pogledu kvaliteta novi Pravilnik o ocjenjivanju. Dva od ova tri najvažnija reformska akta su nam u ovom trenutku stavljena van snage, van naše volje, odlukom Agencije za zaštitu ličnih podataka i Suda BiH i to je nešto na šta ne možemo da utičemo”.

Kako je Tegeltija rekao, u oblasti integriteta nosilaca pravosudnih funkcija ključni reformski zahvat bio je Pravilnik o prikupljanju i obradi finansijskih izvještaja, odnosno imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija.

Taj pravilnik je bio u cijelosti usaglašen sa Briselom i predviđao je sistemsko prikupljanje, obradu i provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, ali je njegovu primjenu zabranila Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, po prigovoru pojedinih udruženja sudija u BiH, nalazeći da ne postoji zakonski osnov za njegovu primjenu. Posebna jedinica unutar Sekreterijata za integritet nosilaca pravosudnih funkcija bila je sastavni dio tog Pravilnika i njen smisao je bio upravo postupanje po tom Pravilniku čija nam je primjena zabranjena“, komentarisao je za N1.

Naveo je i kako će u VSTV-u novom sistematizacijom Sekreterijata, pripremajući se za novi zakon, uspostaviti tu posebnu jedinicu za integritet već krajem juna ili na prvoj julskoj sjednici, no ističe kako “bez Pravilnika o imovinskim kartonima ili zakona koji bi tako nešto predvidio ta jedinica suštinski neće imati neki veliki smisao ni djelokrug rada”.

“Uspostavljanje te jedinice kroz usvajanje nove sistematizacije bilo je previđeno za februar – mart te nije do sad usvojena isključivo zbog pandemije korona virusa. Ali ponavljam: i kada je usvojimo, do donošenja novog zakona koji će omogućiti provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija ona suštinski neće moći ostvarivati ono zbog čega je uspostavljamo”, kazao je predsjednik VSTV-a.

Prema tome, kako je naglasio Tegeltija, “razumljiva je frustracija EU”.

Razumljiva je s jedne strane frustracija EU koja je ujedno i naša frustracija i mi smo upozoravali na eventualne posljedice opstrukcija reformi koje preduzima, ali s druge strane, u najmanju ruku nije fer niti je u duhu partnerstva fakturisati zastoj u reformama VSTS-u koji je uložio ogroman napor u zadnje dvije i po godine kako bi usvojio sve ove reformske akte a čija opstrukcija je van njegove volje i moći. U svakom slučaju razumijem i čak dijelim frustraciju EU, ali je proglem jednostavno pogrešno fakturisan“, kazao je.

Predsjednik VSTV-a je naveo i da izrazito cijene sva dosadašnja ulaganja EU u pravosuđe BIH te da su zahvalni na tome, te da se nadaju da će tako i nastaviti, ali ističe da ako zbog razloga na koje u VSTV-u ne mohu da utiču odluče da obustave finansiranje, onda su oni tu nemoćni.

Zahvalićemo se na dosadašnjoj saradnji i pomoći i nastaviti dalje, jer VSTS, sudovi i tužilaštva u BiH su institucije čije finansiranje je u cijelosti predviđeno budžetima na različitim nivoima, te neće doći do nikakvog zastoja i problema u radu, kako u VSTS tako i u sudovima i tužilaštvima“, poručio je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad