EK: Žalimo zbog otpora unutar pravosudnog sistema BiH za provođenje reformi

Vijesti 08. jun 202014:10 > 14:19
N1

Evropska unija žali što postoji otpor unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine za provođenje reformi, stoji u odgovoru Ane Pisionero Hernandez, glasnogovornice Evropske komisije na upit N1. Navodi da je EU obezbijedila 30 miliona eura u proteklih 15 godina za jačanje nezavisnosti pravosuđa, posebno direktnim dodjeljivanje sredstava VSTV-u BiH.

“Evropska unija žali što postoji otpor unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i šire prema provođenju ključnih reformi. Posebno žali što nije postignut napredak u uspostavljanju smislenog sistema provjere integriteta, u skladu sa preporukama Komisije i navodima Neovisnog stručnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, rekla je Ana Pisionero Hernandez, glasnogovornik Evropske komisije.

VEZANE VIJESTI

Ovi ograničeni rezultati postignuti u vezi s ciljevima reforme pravosuđa podrivaju efikasnost podrške EU pravosuđu i VSTV-u – istaknuo je u odgovoru na upit N1.

“Evropska komisija stoga preispituje učinkovitost svoje financijske potpore dodijeljene VSTV-u, što uključuje i nezavisnu procjenu koja se trenutno provodi”, navela je Hernandez u odgovoru.

Ističe da će se EU i dalje zalagati za reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini i podržavati pravo građana na nezavisno, nepristrasno i odgovorno pravosuđe.

“Vladavina prava je ključni kriterij na BiH putu ka EU. Nedostatak napretka u ovoj oblasti snažno podriva napredak zemlje na tom putu”, zaključuje.

Evropska komisija je obezbijedila više od 30 miliona eura u proteklih 15 godina za jačanje nezavisnosti, integriteta i efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini, posebno direktnim dodjeljivanjem sredstava Visokom Sudskom i Tužilačkom Vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad