Pandemija bi mogla pomoći da se Bosanci i Hercegovci ponovo zaljube u BiH

N1

Pandemija je učinila svoje. Čak ni najiskreniji putnici se ne predaju putovanjima. Za jedne propuštena prilika, za druge šansa. Bh. seoski turizam bi konačno svoju mogao iskoristiti. Tako misle građani koji su zaljubljenici očuvane prirode Bosne i Hercegovine. Privrednici su mišljenja da će oporavak ići teško. Naročito ako država ne pomogne.

Biciklom od Alpa do Karpata – krilatica je kojom se vodi ekipa biciklista s kojima smo razgovarali. Svaki vikend su na točkovima. U granicama BiH skoro da nema mjesta kroz koje nisu prošli. Emir Vučjak najviše voli brdske ture. Zdravstveni karton, kaže, nikada nije otvorio. Zasluge pridaje dugogodišnjem planinarskom duhu.

“Bosna je Bosna i Hercegovina. Kad je hladno u Bosni mi idemo u Hercegovinu, kad dole uprži idemo u bosanske šume, imamo sve, šume, jezera, krš, imamo plavo nebo i samo uživamo“, rekao je za N1 planinar Emir Vučjak.

Teško je kažu preporučiti jedno mjesto. Ali ako baš moraju krenuli bi od Štrbačkog buka. Nevjerovatna oaza zelenila, smještena u srcu prirode u čijem centru dominiraju vodopadi visine skoro 25 metara. Nacionalni park Sutjeska. Vodopad Kravice. Divlji konji u Livnu. Prokoško jezero. Pećina Vjetrenica. Vodopad u Jajcu – jedan od 12 najljepših u svijetu. Mistična Buna u Blagaju. Šetnja evropskim Jerusalemom. Jahorina, Vlašić, Bjelašnica. Lukomir – selo u kojem je vrijeme stalo, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Svijest građana o ljepotama turističkih predjela u BiH polako se budi. Pandemija bi mogla ubrzati taj proces, smatraju građani u anketi koju je sprovela N1.

“Ja mislim da je moja zemlja najljepša i treba nju obići, pa tek onda da obilazimo ono što nam je dalje. Ovo nam je tu u srcu”, kazao nam je jedan od građana. 

“Imamo dosta ljepota, imamo divnu prirodu, jezera, i more da ne zaboravim. Mislim da je ovo prilika”, smatra drugi. 

Prilika je ovo i da se popularizuje bh. obala. Neum spremno dočekuje prve goste. Nadaju se da će ove godine biti više domaćih turista.

“Svi čekamo da vidimo kakav će biti booking. Ako se ovo stanje kroz nekih 15 dana smiri, povećanja cijena definitivno neće biti. Cijene se mogu samo snižavati, ne treba ni mnogo nego gostu ponuditi veću vrijednost”, izjavio je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma.

Mjesta nesvakidašnje ljepote u BIH je mnogo. No finalizirane strategije kako tu ljepotu kapitalizovati nema. Zakon o turizmu na federalnom parlamentu čeka pet godina. Napredak za sada zavisi od kantonalnih turističkih zajednica i privatnika. No, i oni su nakon pandemije u problemima.

“Ma koliko mi pozivali naše ljude da borave, malo ko od naših građana boravi u 4 ili 5 zvjezdica. Hotelijeri će zaista osjetiti udar i ove godine ukoliko se brzo ne poradi na vraćaju turista koji borave u tim hotelima. Njima treba naći način kako im pomoći“, rekla je ministrica turizma FBIH Edita Đapo. 

A dok konkretnog plana kako finansijski pomoći turizmu u zemlji ne bude, poziv ostaje građanima za obilazak domaćih destinacija i okretanje ka domaćem turizmu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad