Reakcija Milana Tegeltije na kritiku zastupnika SDA

Vijesti 08. jun 202017:30 > 17:34
Fena (Arhiv)

Ako sam dobro razumio gospodin Nermin Mandra je zastupnik SDA, a ne Evropske Komisije, pa da on tumači i zastupa njihova pisma , šta su u EK prepoznali i šta je problem, kazao je danas u reakciji za N1 predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija.

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra kazao je da je u Briselu vrlo jasno prepoznato štetno djelovanje trenutnog rukovodstva VSTV-a.

“Na vrlo jasne kritike iz Brisela, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je odgovorio vrlo bahato, te čak doveo u pitanje saradnju sa Evropskom komisijom. Njemu su svi u krivu, samo je on u pravu”, kazao je Mandra.

Tegeltija je Mandri poručio da prije nego što počne komentarisati prvo u “cjelosti pročita izjave”.

“Predstavnici Evropske Komisije su danas za N1 televiziji razjasnili u čemu je problem, a to što su rekli je na tragu izjave koju sam danas dao, ali valjda gospodin Mandra zna bolje od njih šta su oni htjeli da kažu, a i to šta sam ja rekao, valjda gospodin Mandra zna bolje od mene, jer ja, naravno, nisam rekao da prekidam odnose sa EK, naprotiv. Savjetujem mu, prije nego se upusti u davanje javnih izjava i komentara, da makar u cjelosti pročita izjave koje su tog dana date po istom pitanju, kada se na njih već referiše, naročito kad komentariše oblasti o kojoj teško da ima čak i površna znanja”, naveo je za N1 Milan Tegeltija.

Podsjećamo, Evropska unija je izrazila žaljenje što “postoji otpor unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine za provođenje reformi”, stoji u odgovoru Ane Pisionero Hernandez, glasnogovornice Evropske komisije na upit N1.

Ona je navela da je EU obezbijedila 30 miliona eura u proteklih 15 godina za jačanje nezavisnosti pravosuđa, posebno direktnim dodjeljivanje sredstava VSTV-u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad