Prisutno blago pogoršanje situacije, nije ozbiljno – ali jeste zabrinjavajuće

Vijesti 08. jun 202017:42 > 19:07
N1

Ponovo se usložnjava situacija sa korona virusom, 32 je novozaraža pacijenata u protekla 24 sata. I to 24 u Federaciji Bosne i Hercegovine i osam u Republici Srpskoj. Samo u Tuzlanskom kantonu bilježi se 17 novih slučajeva. Zbog usložnjavanja epidemiološke situacije u tom kantonu u Univerzitetskom kliničkom centru na COVID-19 morat će biti testirani svi pacijenti koji se primaju na hospitalizaciju. Stručnjaci ističu da je prisutno blago pogoršanje situacije, te naglašavaju – pandemija još nije prošla.

Novi slučajevi zaraženih bilježe se širom BiH. U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata došlo je do usložnjavanja epidemiološke situacije, 17 novozaraženih virusom, među njima i uposlenici UKC-a Tuzla.

“Situacija je trenutno, nećemo reći, zabrinjavajuća, ali evo možemo reći ozbiljna. Stoga apelujemo i tražim od naših građana ali isto tako od poslodavaca, od vlasnika prodajnih, ugostiteljskih i svih drugih objekata, da osobe koje nemaju adekvatnu zaštitnu opremu da im se ne dozvoli ulazak u javne zatvorene prostore”, kaže Dijana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Klasteri se pojavljuju i u drugim dijelovima. Jedan novi slučaj u sarajevskoj općini Novi Grad, i ukupno 24 nova slučaja u Federaciji, jedan iz Kiseljaka sa težom kliničkom slikom .

“Moram kazati da je ovaj jedan slučaj iz Kiseljaka ipak u ozbiljnijem kliničkom stanju. Mislim da je čak zahtjevao, ono što ja imam informacije, da se priključi ili je bio kandidat za respirator”.

Sve evidentniji porast zaraženih ukazuje na činjenicu da je korona virus i dalje prisutan. U Republici Srpskoj osam novih sučajeva.

“Rаdi sе о tri muškе i pеt žеnskih оsоbа, оd kојih је pеt mlаđih, dviје srеdnjе i јеdnа оsоbа stаriје živоtnе dоbi”, otkriva Milka Mrđa, Institut za javno zdravstvo RS,

Je li na pomolu drugi val ili udar korona virusa? Može biti, a i ne mora, a možda je već prisutan, odgovaraju bh. zdravstveni stručnjaci.

“Jedna potpuno nova neistražena bolest, tako da ja ne bih volio da prognoziram da kažem ovaj drugi udar da li će biti žešći ili ne. Ako uzmete neke zakonitosti koje vladaju u mikrobiologiji, očekivati je da ovaj udar drugi ne bude jak kao prvi. (Zašto?) Zato što su se djelimično ljudi već imunizirali”, pojašnjava Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice prim.dr. Abdulah Nakaš.

“Prokuženost virusa se desila među stanovništvom i u principu taj virus, laički rečeno, trebalo bi da je oslabio i ne bi trebalo da ima težih slučajeva sa morbititetom i mortalitetom”, kaže Adem Zalihić, JU Hitna pomoć KS.

Anketirani građani ljekarima vjeruju, a o eventualnom novom valu kažu:

“Gori, žešči. (N1: Zbog čega?) Pa tako kažu stručnjaci, a ne ja”.

“Biće ,ali neće biti nešto strašno, neće biti”.

“Pravo da ti kažem, ja 50 – 50 vjerujem, jedno ovako, drugi onako. Šta ja znam, nisam doktor”.

U međuvremenu, u nadi da ne zatrebaju ponovo sklanjaju se šatori koji si bili na granicama, prazne studentski domovi koji su služili za karanten.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju da se što progresivnije krene sa testiranjem serološkim testovima koji pokazuju kvalitativno i kvantitativno prisustvo antitijela – te da li je pacijent bio u dodiru sa bolešću i koliko je imuniteta ostalo. Nadati se dovoljno dugo da se preživi i svaki naredni udar korona virusa, ukoliko ga bude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad