Burno na političkoj sceni u Republici Srpskoj, Mirza umjesto Lejle

Vijesti 08. jun 202017:58 > 19:11
N1

Burno je i dalje na političkoj sceni u Republici Srpskoj, još se definitivno ne zna ko će zamjeniti nedavno smjenjenju ministricu Lejlu Rešić. Hoće li se pravazići kriza višedecenijskih koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a, te ko će s kim koalirati na predstojećim izborima.

Banjalučki advokat Mirza Bajrović jedino je ime koje se za sada pominje kao novi ministar uprave i lokalne samouprave. Na pitanje da li će biti nasljednik, nedavno smjenjene Lejle Rešić, Bajrović je za N1 potvrdio da je opcija otvorena i da je o tome već razgovarano sa rukovodstvom DNS-a ali da u ovome trenutku nema konačan odgovor.

Razgovor o daljoj saradnji sa SNSD-a i DNS-a zakazan je za četvrtak.

“Mi idemo sa stavovima da zajedno sa DNS-om nastavljamo da radimo sve ono što je potrebno da se uradi u korist RS, svih građana i svih lokalnih zajednica u RS”, kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Iz DNS-a ranije je poručeno da je smjena Rešićeve posljednja preko koje će se preći, ali da kada je u pitanju dalja saradnja mora se odlučiti hladne glave.

“Sve odluke donosimo bistre glave, ovdje treba pamet, a ne srce i glava će odlučivati o svemu”, ističe Drako Banjac, DNS.

Iz SNSD-a poručuju da nijedna pratija iz vladajuće koalicije na predstojećim izborima ne može sarađivati sa opozicionim blokom. Takođe, sa sjednice predsjedništva PDP-a je poručeno da nema saradnje sa SNSD-om.

“PDP će imati značajn broj kandidata za prve ljude lokalnih zajednica, sarađivat ćemo sa drugim opozicionim strankama, prije svega sa prijateljima iz SDS, ali ono što je sigurno nigdje nećemo podržati kandidata SNSD-a”, kategoričan je Milko Grmuša, generalni skretar PDP.

Tvrdnje SNSD da je CIK prolongirala izbore za 15. novebar jer opozicioni blok nije spreman za debakl ne stoje, poručuju iz PDP. Sa druge strane iz SNSD kažu da održavanje izbora u novembru može dovesti i do suštinskih životnih problema jer je to period kada se formiraju budžeti i usvajaju planovi za narednu godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad