Planirate putovati? Provjerili smo u koje države možete i šta je sve potrebno

Vijesti 08. jun 202017:54 > 19:36
N1

Građani Bosne i Hercegovine mogu ući bez restrikcija u Srbiju i Crnu Goru, a ulazak u Hrvatsku je omogućen strancima koji imaju prijavljen boravak kao i turistima, ako imaju hotelsku ili agencijsku rezervaciju.

Ulazak u ostale zemlje za građane BiH trenutno nije moguć bez restrikcija, tako da je svaki putnik obavezan da prije putovanja kontaktira nadležnu ambasadu u kojoj će dobiti odgovor pod kojim uslovima eventualno može ući u određenu državu. Ko može doći u BiH i kakvo je interesovanje za putovanja, provjerili smo. 

Ukoliko ste spremni za pakovanje kofera i veće šanse za sjedište do avionskog prozora u vremenu koje tek što je “odtagovalo” sa sebe “ostani kod kuće” poruku, sa sarajevskog aerodroma se možete zaputiti u sljedeće zemlje:

Trenutno su uspostavljeni letovi prema Budimpešti (kompanija Wizz Air) i Beogradu (Air Serbia).

Potvrđeni  su letovi u smanjenom obimu prema Zagrebu (Croatia Airlines), Istanbulu (Turkish Airlines i Pegasus), Beču (Austrian Airlines), Kelnu (Eurowings) i Kuvajtu (Kuwait Airways).

“Evo već sada građani BiH pod uslovom da ispune aplikaciju na stranici MUP-a i imaju rezervaciju smještaja, mogu putovati u Hrvatsku”, kazao je Joško Stella, direktor splitsko-dalmatinske Turističke zajednice.

Pitali smo građane Sarajeva, planiraju li putovanja?

– Da, u Hrvatsku.
– Ne znam, zavisi od finansijske situacije, ne vjerujem.
– Ne.
– Ne, planiram da radim preko ljeta a i cijela ova situacija…
– Nisam sigurna.
– Crna Gora.

Samo su neki od odgovora građana Sarajeva. 

A, u turističkim agencijama i dalje zatišje. Moguće je da će sezona biti spašavana akcijama i popustima za aranžmane. Cijene za sad stagniraju.

“Cijene ljetovanja kad bi krenuli od Turske od 1.200 do 1.500 KM. dobra ponuda je Bugarske gdje od 500 KM ljudi mogu ljetovati, Albanije od 400 KM”,  rekao je Edin Vejselović iz turističke agencije.

U BiH mogu ući bez ograničenja putnici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, dok putnici iz ostalih zemalja moraju imati pozivno pismo i negativan test na COVID 19 koji nije straiji od 48 sati.

“Najnovijom izmjenom odluke kada je riječ o ulasku stranih državljana u BiH uz izuzetke ranije odluke, odobren je ulazak u BiH maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina BiH. Istovremeno je ulazak odobren i strancu koji je supružnik državljanina BiH”,  istaknula je Franka Vican, portparolka Granične policije BiH.

S obzirom na činjenicu da pandemija još traje, da epidemiološka a i putnička pravila nisu zapečaćena nego promjenjiva kategorija, prije planiranja putovanja ili pozivanja stranaca u goste, potrebno je potražiti najnovije informacije vezane za dane trajanja posjete, tj. kontaktirati aerodrome, ambasade i nadležne u graničnoj policiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad