Muriz Memić i Ifet Feraget: Ima novih detalja, zadovoljni smo sastankom

Vijesti 09. jun 202011:33 > 11:39
N1

Otac nastradalog Dženana Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget obavili su sastanak sa Gordanom Tadić, glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Memić je novinarima rekao da je zadovoljan ishodom sastanka, te da u istrazi ima dosta novih detalja. Feraget je poručio da postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić radi dobar posao, očekuje rezultate, ali da se još nije vidio sa tužilačkim timom koji radi na ovom predmetu.

“Ja sam više puta rekao da vjerujem Gordani Tadić. I ovaj put ću ponoviti. Državno tužilaštvo radi, istraga je ogromna. Rezultati će pokazati. Vjerujem Gordani Tadić, vjerujem postupajućem tužitelju, samo čekam rezultate. Ja sam oštećeni u ovom slučaju, ja nemam nikakva prava – ali se nadam da će nekom drugom oštećenom biti lakše”, poručio je Memić.

Da li je dobio neke nove informacije?

“Ima dosta novih detalja. Ne možemo ih otkriti zbog istrage. Mogu reći da smo izašli zadovoljni sa sastanka”, rekao je Memić.

Ifet Feraget je podsjetio da aktuelni izvještaj Evropske komisije nalaže da integritet ne znači da “tužioci smiju zataškavati očigledna ubistva.”

“Ovo je predmet, sa predmetom Davida Dragičevića, koji mora donijeti promjene u bh. pravosuđu. Ponovit ću – radi se o tužiocima koji zatašakavaju dva očigledna ubistva. Kada je stvar tako očiglena, za sud morate pripremiti dokaze. Iz dokaza se mora vidjeti očigledna namjera, spremnost i postupci tužilaštva koji ukazuju na zataškavanje”, naveo je Feraget.

Na sastanku su sa Tadić su “čuli mnogo novih stvari”, te je ponovio riječi Muriza Memića koji je rekao da će možda nekim drugim oštećenim biti lakše.

“Ne znam kako smo stigli ovdje, vjerovatno zahvaljujući vama medijima. Uporni smo i borit ćemo se do kraja”, rekao je Feraget.

On je kazao kako govori o tužiocima koji su procjenjivali okolnosti koje bi svaki drugi laik procijenio drugačije.

VEZANE VIJESTI

“Znaju oni odlično šta je ubistvo, a šta saobraćajna nesreća. Dobili smo informaciju da istraga napreduje, da ima ozbiljnih utjecaja na istragu, onih negativnih. Obavili smo razgovor sa potupajućim tužiociem Ćazimom Hasanspahićem, nismo vidjeli tužilački tim. On radi ozbiljno na predmetu sa svojim timom. Šta je sa ostalim članovima tima – ne mogu reći. Očekujemo rezultate, ne znam kada će biti jer je istraga proširena”, izjavio je Feraget.

On je podsjetio da je državnom Tužilaštvu prijava podnijeta u oktobru 2018. godine, a da je predmet otvoren u septembru 2019. godine.

“Obzirom na ogroman broj sudionika i istražnih radnji, istraga je vođena kako treba. Kada će biti konačna tužilačka odluka, kada će biti određenih poteza – to nam nisu rekli. Nadamo se da će to biti uskoro”, rekao je Feraget.

Za kraj je poručio da “iako je moderno vršiti pritisak na pravosuđe” – ne smije otkrivati detalje sastanka.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad