Čeka se konačna odluka za skladištenje 80 respiratora

Vijesti 09. jun 202014:53 > 14:57
N1

Tokom dana je održan sastanak v.d. direktora FUCZ Mustafe Kadribegovića i zamjenice direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Dinke Muhović, na temu skladištenja 80 respiratora ACM812A koje je nabavila Srebrena Malina, a koji su do sada, prema procjeni Agencije za lijekove skladišteni u neodgovarajućem prostoru FUCZ.

“Konačna odluka nije donesena. Inspektori agencije za lijekove izvršili su nadzor pa konstatovali da 80 respiratora treba adekvatno skladištiti. Mi smo odmah poduzeli neke radnje, pa su se ispostavili neki problemi oko uslova, pa nismo uspjeli u tom planiranom roku – iz tog razloga smo organizovali ovaj sastanak.” – kazao je Mustafa Kadribegović za N1.

Rješenje za skladištenje će se tražiti u javnim zdravstvenim ustanovama u Sarajevu, Mostaru, Tuzli.

“Ono što smo zaključili nakon ovog sastanka je da ćemo mi to nastojati riješiti u okviru zdravstvenih ustanova, prije svega mislim na 4 zdravstvene ustanove koje su i federalne službe za medicinsku pomoć.”

Na pitanje zašto se respiratori ne skladište u firmi Srebrena Malina, obzirom da je mogućnost skladištenja medicinske opreme jedan od uslova koje je Srebrena Malina morala ispuniti da bi dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH za interventni uvoz, Kadribegović odgovora:

“Postoji i ta opcija – ali, ugovor između FUCZ i Srebrene Maline predvidio je da dobavljač dostavi respiratore na adresu na koje se oni nalaze. Nismo uspostavljali kontakte sa Srebrenom Malinom, ne kažemo da nećemo.” U kontekstu istrage o respiratorima, postoje moguće pravne prepreke, govori Kadribegović, pa se zbog toga prvo traže drugačija rješenja.

“Ja sam već izdao nalog da naša služba kontkatira te zdravstvene ustanove i Federalno Ministarstvo zdarvstva, mislim da se Federalne institucije koje mogu pomoći trebaju uključiti.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad