OSCE: Zakonska obaveza osigurati sredstva za finansiranje izbora

Vijesti 09. jun 202015:05 > 15:07
Facebook

"Kontinuirano propuštanje da se osiguraju sredstva za finansiranje općinskih izbora u BiH predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona BiH, narušava demokratiju i ustavni poredak te podriva nezavisnost i nepristrasnost institucija na državnom nivou", komentar je OSCE-a na neusvajanje budžeta i lokalninm izborima zakazanim za 2020. godinu.

Rok u kojem su nadležne institucije BiH bile dužne osigurati sredstva za izbore istekao je 22. maja, posjećaju iz OSCE-a.

“Pokušaji opstrukcije izbornog procesa, uključujući tu i namjernu opstrukciju procesa osiguravanja sredstava za finansiranje izbora, mogli bi dovesti do povrede političkih prava svih građana BiH”, poručuju.

OSCE podsjeća sva nadležna tijela, uključujući Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna sredstva za finansiranje izbora.

“Potrebno je hitno osigurati neophodna sredstva, usvajanjem Budžeta institucija BiH ili donošenjem posebne odluke o finansiranju”, zaključuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad