Bivši Dom penzionera u Sarajevu postao "migrantski centar"

Vijesti 09. jun 202017:21 > 18:12
N1

U prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini nalazi se 5.500 migranata, a samo u Sarajevu je, mimo migrantskih kampova, blizu 30 neuslovnih lokacija na kojima, u grupama, borave. O njima brinu volonteri humanitarnih organizacija i pojedinci koji pomoć drugome smatraju građanskom dužnošću.

Čini se da je i kod najempatičnijih splasnula doza saosjećanja prema migrantima, čovjeka manje boli sve na što se navikne. Vrlo često možemo čuti komentare da oni od prodaje maramica, i milosrđa ovdašnjeg stanovništva, zarade dovoljno novca za hotelski smještaj.

“Prije nekoliko mjeseci pokušao sam da pređem hrvatsku granicu, došli smo do Slovenije. Uhvatila nas je slovenska policija i vratila u Hrvatsku, gdje smo prebijeni i vraćeni u Bosnu, u Bužim. Ljude u Bužimu nikad neću zaboraviti. Nahranili su nas nakon što tri dana nismo jeli. Primili su nas kao svoju djecu, četiri dana smo proveli kod njih kući, dali su nam odjeću. Bosnu ću pamtiti po dobru, loše stvari ću zaboraviti. Nadam se životu u Italiji sa porodicom. Ovdje nam je, za sad, dobro”, priča Nusif, 27 godina, Maroko.

Volonteri Crvenog krsta i Danskog vijeća za izbjeglice svakodnevno im pomažu. Donose im hranu, odjeću, i pružaju prvu pomoć. Danas su previli ranu jednom migrantu koji je povredu uboda nožem zadobio tokom tzv. “igre”.

“Nekada nije ni potrebno raditi nikakvu intervenciju iz prve pomoći, nego jednostavno pružiti im razgovor. Kroz razgovore, kroz psihološke procjene i konsultacije, pokušavamo sa svima da prebrodimo put koji prelaze, a znamo koliko dugo oni već putuju. Što se tiče njihovih priča obično su to tužne priče jer su ostavili drage osobe u zemljama iz kojih su došli i pretrpjeli su velike torture na putu za bolju budućnost”, kaže Jasmin Nikšić, Crveni križ FBiH.

“Oni svaki put, svaki dan za svaki paket koji podjelimo kažu hvala. Nama to jeste satisfakcija, ali to je naša dužnnost. Mi pokušavamo da razumijemo njihovo stanje, da razumijemo potrebe kojih je mnogo, a vidite da jedna ovakva lokacija nije adekvatna… Oni su prijateljski nastrojeni i rekao bih da imamo drugarski odnos. Poručio bih svima da se moramo upoznati sa nečim nepoznatim, da njihove priče i sudbine jesu teške ali kada ih upoznamo shvatićemo da su i oni živa bića koja su nažalost u poziciji u kakvoj jesu. Naša dužnost kao bh. društva i zajednice je da im pomognemo koliko možemo”, dodaje Dino Pehić, sektor Zaštite ljudskih prava u danskom vijeću za izbjeglice.

U uslovima nedostojnim čovjeka u bivšem Domu penzionera u Nedžarićima, boravi njih 11. Neke od njih smo u improvizovanoj spavaćoj sobi zatekli da spavaju, i možda sanjaju neki bolji život daleko odavde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad