Brkić za N1: Plenković osvjedočeni prijatelj BiH, naš odvjetnik u EU

Vijesti 09. jun 202018:15 > 18:32
N1

O tri decenije HDZ-a u BiH, izborima u našoj zemlji, ali i susjednoj Hrvatskoj, pismu Evropskoj narodnoj partiji, odnosima između HDZ-a i SDA, aferama, pravosuđu, Izbornom zakonu za Dan uživo govorio je međunarodni sekretar HDZ BIH i zamjenik ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić.

“Ovo je godina kada Hrvatska demokratska zajednica BiH obilježava 30 godina svoga osnutka, od siječnja ove godine prigodnim organizacijama i programima na svim razinama organizaranja HDZ-a, od općinskih/gradskih odbora, kroz svaku općinu i grad obilježavali smo osnutak HDZ-a, a sve bi to trebalo da bude okrunjeno jednim okruglim stolom ili zajedničkom proslavom utemeljenja, odnosno prvog sabora HDZ-a 18. kolovoza ove godine u Mostaru”, najavio je Brkić. 

U zadnjih 30 godina HDZ je, rekao je Brkić, bila među prvim strankama koja je poduprijela i doprinijela neovisnosti BiH, i među prvima stala u obranu neovisnosti od agresije, odnosno suprostavila se agresorima na BiH.

“Danas radi i funkcionira na svim područjima gdje žive Hrvati u BiH. To je jedna moderna, narodnjačka stranka, evropska, stranka desnog centra”, naveo je Brkić. 

Istaknuo je da je Andrej Plenković, kao predsjednik HDZ-a Republike Hrvatske, kao premijer, ali i ranije kao zastupnik u Evropskom parlamentu mnogo pomogao u evropskom putu BiH.

“To je jedan osvjedočeni prijatelj BiH koji u najvećoj mjeri je naš odvjetnik u Evropskoj uniji”, kazao je Brkić. 

Što se tiče izbora u Hrvatskoj, kako je rekao Brkić, HDZ BiH će pomoći i potpomoći nastupu HDZ Republike Hrvatske u 11. izbornoj jedinici, što je izborna jedinica za hrvatske državljane koji žive van Republike Hrvatske.

Mnogo reakcija je izazvalo pismo koje je Brkić uputio Evropskoj narodnoj stranci. 

“Mi smo dali naš osvrt na ono što se događalo u i oko održavanja svete mise za žrtve blajburškog puta, odnosno da se ukaže da selektivnim pristupom, govorom mržnje, pa i prijetnjama koje su u tom trenutku bile upućene uzoritom kardinalu Kuharić, njegovom svjedočenju i zahtjevima pojedinih političara da se odustane od svete mise, jednostavno, to nije u skladu sa rezolucijom Evropskog parlamenta o početku drugog svjetskog rata, odnosno o potrebi sjećanja i komomeriranja svih žrtava da bi se jednostavno na taj način moglo doći do istine i izgraditi bolja budućnost unutar Evrope, a BiH, a i mi svi, želimo postati punopravna članica EU, što podrazumijeva i uvođenje vrijednosti u naš svakodnevni život”, rekao je Brkić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad