"Zahtijevam da Tužilaštvo BiH krivično procesuira premijera entiteta RS"

Vijesti 09. jun 202018:55 > 18:59
Arhiv

Najava premijera entiteta Republika Srpska Radovana Viškovića da neće provesti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s knjiženjem vojne imovine u Foči i Doboju predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine koje mora biti sankcionisano, izjavio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnet Okić.

Podsjeća da Krivični zakon Bosne i Hercegovine u članu 239. vrlo precizno kaže da osoba u institucijama koja odbija da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čini krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

VEZANa VIJEST

“Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH ima različite aršine za provođenje pravde kada je u pitanju postupanje prema premijeru Federacije i prema premijeru RS. Zahtijevamo da Tužilaštvo BiH, s istom spremnošću koju je pokazalo u slučaju premijera Novalića, krivično procesuira premijera RS Radovana Viškovića kao i sve druge zvaničnike entiteta Republika Srpska koji otvoreno krše zakon, odbijajući provoditi presude Ustavnog suda BiH”, ističe Okić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad