Reakcija Fond zdravstvenog osiguranja RS na optužbe PDP-a

Vijesti 09. jun 202021:39 > 21:41
N1

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odbacio je optužbe predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da su respiratori za potrebe medicinskih ustanova u ovom entitetu nabavljani po "najvećim cijenama" u regionu. Iz Fonda su saopštili da su i u vrijeme pandemiji virusa korona "nastojali da uz maksimalno racionalno i efikasno trošenje javnih sredstava za zdravstveni sistem obezbjedi one aparate koji zadovoljavaju standarde kvaliteta".

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za potrebe zdravstvenog sistema i u cilju spašavanja života građana Republike Srpske po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije ugovorio 165 respiratora različitih modela i konfiguracija. Za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, tačnije mišljenje Univerzitetsko – kliničkog centra RS da je riječ o medicinskim aparatima koje ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namjenjeni za liječenje pacijenata na intezivnoj njezi.

“Situacija je nalagala da se brzo reaguje i Fond je od više provjerenih izvora kako u Kini, tako i u drugim zemljama stupio u kontakt da obezbjedi nabavku medicinske i zaštitne opreme, te smo preko ovlaštene firme kao tehničke podrške uspjeli da nabavimo respiratore i o tome smo već prije više od mjesec dana obavjestili javnost. I tako bili među prvim institucijama koja je javno objavila šta je sve nabavljeno i koji su privredni subjekti preko kojih je nabavljena medicinska i zaštitna oprema u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Konkretno, kada je riječ o cijenama, radi se o sljedećem:

   85 respiratora – prenosivi sa pripadajućim kolicima, JX100 su ugovoreni po cijeni od 49.500 KM bez PDV-a.;
   30 respiratora pneumatski električni – Boarav 5000 D ugovoreni po cijeni od 66.700 KM bez PDV-a
   50 ventilatora za intezivnu njegu – VG 70 ugovoreno po cijeni od 134.455,12 KM bez PDV-a, a radi se o najkvalitetnijem modelu     respiratora koji je u tom trenutku bio dostupan na svjetskom tržištu, ali i kod dobavljača”, navedeno je u saopštenju Fonda, te je nastavljeno:

“Ono što odgovorno možemo da tvrdimo da je Fond i u pandemiji virusa korona nastojao da uz maksimalno racionalno i efikasno trošenje javnih sredstava da za zdravstveni sistem obezbjedi one aparate koji zadovoljavaju standarde kvaliteta, a da se pri tome obezbjedi i najbolja ekomonska ponuda u datom trenutku i datim okolnostima.

Poznato je da su se zbog eksplozivnog širenja virusa korona u svijetu, sve zemlje okrenule ka Kini kao jednom od najvećih svjetskih proizvođača respiratora i zaštitne opreme, a otežavajuća okolnost bila je i zabrana Evropske unije za izvoz medicinske opreme za zemlje koje nisu članice EU. Primjera radi, respiratori sa potrošnim materijalima prije pandemije u kineskim tvornicama su se mogli nabaviti po cijeni od 16.000 dolara , a u jeku pandemije nabavna cijena je „narasla“ i do 70.000 dolara u zavisnosti od vrste respiratora, prema informacijama koje je Fond dobijao od fondova u okruženju, ali i drugih institucija koje su za vrijeme pandemije nabavljale ovu robu”.

Podsjećamo, opozicioni političari u Republici Srpskoj izjavili su danas da su putem Fonda zdravstvenog osiguranja respiratori kupovani po cijeni od 157.000 KM po komadu. U PDP-u su dodali, najskuplje plaćena cijena u regionu, a iz firme koja je vršila nabavku zasad bez odgovora.

Više od 134.000 KM + PDV po komadu je Fond zdravstvenog osiguranja platio 50 respiratora specifikacije VG 70, firmi Medietik d.o.o. iz Banjaluke. Ukupna cijena iznosi više od 7.856.000, saopšteno je iz PDP-a.

“Ubjedljivo najskuplje, ubjedljivo po najvećoj cijeni, rekordno u regionu”, istakao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

U PDP-u su iznijeli podatke Agencije za lijekove dostavljene Privremenoj istražnoj komisiji Parlamentarne skupštine BiH da je Medietik ove respiratore uvezao po skoro tri puta manjoj cijeni i da je 50 komada plaćeno 2.975.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad