Slađana i Dragan iz Bijeljine i njihovi dupli blizanci

Vijesti 10. jun 202008:22 > 08:30
N1

U zemlji koja od 2012. godine bilježi negativan prirodni naraštaj, porodica Stanišić prkosi statistici. Dupli blizanci s jedva godinom dana razmaka između rođenja obogatili su život Dragana i Slađane.

Roditelji blizanaca su nakon šest godina braka odlučiti probati vantjelesnu oplodnju i iz prvog pokušaja dobili Jelenu i Konstantina. Uslijedila je neplanirana novost, nova trudnoća, ali tu nije bio kraj iznenađenjima.

Tek na drugoj kontroli kad sam bila doktor mi je potvrdio da su to blizanci, kad je on vjerovatno bio siguran da ću ja zadržati trudnoću, pa mi je onda i saopštio tu vijest. E onda, baš je to bio šok, malo je falilo da se srušim sa stola“, ispričala nam je Slađana Stanišić.

Posebna priča je bila kada je Slađana sišla do auta gdje je čekao suprug Dragan, koji je bio ubijeđen da je na ginekološkom nalazu greška.

Ja mu govorim nije greška već je opet dvoje. Nakon toga je uslijedila petnaestominutna dramska pauza pa je onda došao sebi“, dodala je Stanišić.

2016. rođen je drugi par blizanaca, na svijet su došli Magdalena i Uroš.

U početku je bilo njih četvero pa na svakih 15-ak minuta neko budan. Više ne znam, suprug i ja se sudaramo po sobi, ispadne cucla ili treba nekog presvući. Sudaramo se po sobi, ne znamo kojoj bebi treba da priđemo. Ali dobro – sve su to slatke muke koje su brzo prošle. Pamtimo samo lijepe stvari“, rekla je.

Pitali smo se šta je s momentom od kojeg strahuju svi mladi roditelji, kada prehlada, gripa ili dječije bolesti uđu u dom.

I kod doktora kad idemo sve četvero ali mi to za čas završimo: pregled, jedno, dvoje, troje, četvero. Idemo u apoteku kupujemo sirupe, a pisali smo jedno vrijeme na frižideru kad ko šta treba da pije i eto hvala Bogu nismo ništa zaboravili“, rekla nam je.

Slađana I Dragan u svom domu poslove ne dijele na muške i ženske. Svu energiju ulažu u svoju preslatku porodicu, a izgleda da imaju i pomoć. Pitali smo najmlađeg Uroša šta najviše voli da radi:

Da pravim ručak“.

– Da praviš ručak. A šta voliš najviše da kuhaš?

Sarmu“.

Dragan je zaposlen u Vazduhoplovnom zavodu “Orao”, Slađana trenutno ne radi. Od institucija i vlasti na bilo kojem nivou ova šestočlana porodica nema nikakvu podršku, no Stanišići ponosno ističu da je mnogo bitnija odgovornost odgoja djece nego finansijski dio njihove priče.

Finansijski nam nije sad nešto problem. Mislim, bilo bi ono još bolje da opština nešto pomogne, ali nešto pretjerano i nisu. To vam je ona priča, vaša djeca vaša briga“, rekao nam je Dragan.

Stanišići i njihova priča i djeca nisu samo njihova briga, već blago koje treba čuvati, kao što se čuvaju porodice s više djece u brojnim zemljama svijeta. S druge strane postoje stvari koje nemaju cijenu, a sudeći prema Slađaninom osmijehu koji ne skida s lica, Stanišići se odlično snalaze i sami.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad