Memorijalni centar u Potočarima priprema niz projekata za godišnjicu genocida

Vijesti 10. jun 202008:54 > 08:59
N1

Uprava Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari intenzivno radi na pripremama za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a ove godine će organizovati vlastiti programa u saradnji s partnerima.

Vršilac dužnosti direktora Centra Emir Suljagić najavljuje izložbu djela slavnog slikara Safeta Zeca u Memorijalnom centru Potočari, ocijenivši to svjetskim događajem na koji poziva sve zainteresirane.

“Pored te izložbe, imat ćemo i izložbu Akademije 7 iz Sarajeva, to su fotografije, a prvi put će biti ovdje prikazani i snimci koje je jedan američki novinar snimio u martu i aprilu 1993. godine. Ti snimci su napravljeni prije nego je Srebrenica postala zaštićena zona i to je dokaz da su Bošnjaci ubijani prije jula 1995. godine, to jeste 1993. godine”, rekao je Suljagić u izjavi Feni.

Najavio je i postavku izložbe koju rade u saradnji s Centrom za postkonfliktna istraživanja, a posvećena je porodicama koje su donirale predmete svojih najmilijih.

“Naš vlastiti program koji će se zvati ‘12 dana sjećanja’ biće predstavljen na našoj web stranici i na društevnim mrežama od 6. jula kada je počeo napad na Srebrenicu. Svaki dan ćemo pisati šta se dogodilo taj daj, imat ćemo različite intervjue”, kazao je Suljagić.

Ističe da je pri kraju i realizacija drugih projekata Centra, a neki od njih su “Čitanje za Srebrenicu“ te Izvještaj o negiranju genocida.

“Krajem ove ili početkom sljedeće sedmice ćemo objaviti veliki projekt koji smo radili u saradnji s Muzejom ratnog djetinjstva u Sarajevu, u kojem su snimljena djeca rata i njihove lične priče, a ta djeca su danas odrasle osobe. Taj arhivski materijal će biti dostupan cijelom svijetu, a u projektu je učestvovalo oko 100 osoba. Ovaj projekt će poslužiti svima onima koji žele da se bave istraživanjem genocida”, potcrtao je Suljagić.

Također, projektom “Genocid kroz sudske presude“, naglasio je, žele podići svijest javnosti u BiH da “oko nas još uvijek živi mnogo ljudi koji su bili uključeni u zločin, a još nisu kažnjeni”.

“Ako to neće da rade institucije kojima je to posao, kao što je Tužiteljstvo BiH, onda će Memorijalni centar da radi i javnost podsjeća na to”, poručio je Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad