Pročitajte izvještaj Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora

Vijesti 10. jun 202009:24 > 09:25
N1

Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM održao je tri sjednice i razmatrao sve činjenice i okolnosti koje je Odbor smatrao bitnim, a koje se odnose na kupovimu respiratora, navode iz ovog odbora.

kako navode, Odbor je još na prvoj sjednici uputio dopis kojim zatijeva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva zdravstva, Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog Staba civilne zaštite, Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine i F.H. SREBRENA MALINA d.o.o., da u što kraćem roku, a najkasnije za pet dana, dostave Odboru sve potrebne informacije i ovjerene fotokopije popratne dokumentacije koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Narodne Republike Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

“Na osnovu prikupljenih informacija i rasprave, Odbor je utvrdio sljedeće ćinjenice: Federalni štab civilne zaštite je na sjednici održanoj 1. aprila 2020. godine odobrio Federalnoj upravi civilne zaštite iznos od 7.000.000,00 KM za nabavku medicinske opreme i materijala, u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa, bez navođenja bilo kakve specifikacije o kakvoj se opremi radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka gdje se navodila i okvirna specifikacija materijala i njihova okvirna cijena. Na sva pitanja Odbora komadantica Federalnog štaba civilne zaštite, zamjenica premijera Vlade Federacije BiH i ministrica finansija istovremeno, odgovorila je da nije upoznata. Komadantica Štaba civilne zaštite je izričita da Federalni Štab civilne zaštite nije donio nikakvu odluku o nabavci spornih respiratora, a u Odluci Štaba koja nam je dostavljena pod brojem 12-40-6-148-90120 od 1. aprila 2020. godine u tačci 1. navodi se da se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava da izvrši nabavku materijala i opreme iz sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u ukupnom iznosu od 7.000.000,00 KM bez navođenja o kojoj vrsti opreme se radi, za razliku od svih prethodnih odluka Štaba gdje se okvirno navode sredstva i mogući troškovi. Naprijed pomenuta Odluka je potpisana ‘za zapovjednicu Štaba’ Jelku Miličević”, stoji u izvještaju.

Nadalje navode da je Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici odrianoj 2. aprila dala prethodnu saglasnost Federalnom štabu civilne zaštite na utrošak 7.000.000,00 KM za nabavku medicinske opreme.

“I Vlada Federacije BiH je kao i Federalni Štab civilne zaštite, za razliku od prethodnih sličnih odluka, propustila da navede za koju opremu i materijal se planira utroišiti tih 7.000.000,00 KM. Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se Federalnoj upravi civilne zaštite iz tekuće rezerve Vlade prebaci 4.950.000,00 KM u svrhu nabavke sredstava i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije izazavane korona virusom, ponovo ne navodeći o kojim sredstvima se radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka”, navode iz Odbora u svom izvještaju.

Kompletan izvještaj pročitajte u prilogu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad