Izetbegović: U petak o kandidatu za ministra sigurnosti

Vijesti 10. jun 202012:56 > 12:59
N1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je da će u petak, 12. juna, biti održana sjednica Kadrovske komisija SDA i da bi tada moglo biti poznato ime kandidata ove stranke za novog ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“Nikad do sada nije došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od Vijeća ministara, a da nismo imali stranački dogovor. U ovom slučaju HDZ, SNSD i SDA. Mimo toga, SNSD uporno pokušava jednostrano da izvrši imenovanja na Vijeću ministara, kada je riječ o imenovanju Srba. Neće to moći ići tako. Trebamo vidjeti kompletan taj raspored, kao što smo uvijek do sada to radili”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sve to treba biti uvezano u jedan paket, da Ministarstvo sigurnosti BiH dobije čelnog čovjeka, a da se zatim krene u imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za istrage i zaštitu, Regulatorne agencije za komunikacije.

“Očigledno je da nije dobra atmosfera i da bi odnosi trebalo da budu iskreniji i bolji”, rekao je Izetbegović.

On je najavio da će danas biti održan sastanak sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u Mostaru, ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

“Trebali bi se vezati za budžet, ali što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja je za nas prihvatljiv i mislimo da bi trebalo u oktobru održati izbore”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući rad pravosuđa u BiH, Izetbegović je istakao da postoji ogromna potreba da se napravi kvalitetno, nezavisno i profesionalno pravosuđe, te da je krajnje vrijeme da se krene u temeljne reforme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad