Dvije uposlenice Opće bolnice u Sarajevu pozitivne na korona virus

Vijesti 10. jun 202015:24 > 15:37
Fena

Dvije uposlenice Opće bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu pozitivne su na prisustvo korona virusa, potvrdio je za N1 direktor ove ustanove Zlatko Kravić.

On je kazao da se zatvaraju odjeli za ginekologiju i pedijatriju u ovoj bolnici. Radi se na tome da se pronađe rješenje za smještaj pacijenata, potvrdio nam je direktor bolnice.

Kako nam je potvrdio Kravić, zdravstveno osoblje ove ustanove bit će testirano u narednim danima.

Inače, prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 527 uzoraka, od kojih je 26 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 41.569 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1188 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavljeno je 965 pacijenata pacijenta, doksu trenutno aktivna 183 slučaja – oboljelih od COVID-19.

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju da su na snazi mjere prevencije i lične/osobne zaštite čijim pridržavanjem svi zajedno možemo spriječiti širenje virusa.

Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, izbjegavanje većih okupljanja, jednostavne su mjere čijim pridržavanjem možemo dati veliki doprinos u sprečavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad