Kojović: Novi nivo ludila

Vijesti 10. jun 202016:51 > 17:08
Parlament BiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje na Prijedlog amandmana četvero poslanika koji su tražili da se iz Ustava BiH izbriše stav kojim se onemogućava smanjenje plata osobama koje obavljaju funkcije u institucijama BiH.

Riječ je o amandmanu Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta na Član IX Ustava BiH kojim bi se izbrisao stav 2. u kojem se navodi “Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne moze biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije”.

Arnaut je rekao kako se ovim briše anomalija koja je rijetko viđena u demokratskim zemljama.

“Ustavi u demokratskim zemaljama sadrže odredbu koja kaže obrnuto, da naknada ne može biti povećana i razlog je jednostavan – da ljudi koji donose odluku ne mogu sami sebi povećavati plate. Ova odredba kod nas postaje često izgovor za mnoge kada odbijaju da podrže smanjenje plata i taj izgovor traje od Dejtona do danas. Ako je ikada bilo vrijeme da to uradimo onda je to pandemija pokazala, da je vrijeme ako ništa radi solidarnosti s građanima BiH koji su izgubili poslove, prihodi su im pali, privatni objekti im bili zatvoreni. Brisanjem odredbe omogućit će se smanjenje plata i usmjeravanje novca na svrsishodne projekte koji će olakšati život građanima”, rekao je Arnaut.

Dodao je kako mu je nevjerovatno da je Ustavnopravna komisija odbila da utvrdi usklađenost s Ustavom, te da mu je neshvatljivo da iko može glasati protiv toga. Izrazio je nadu da će poslanici odbaciti negativno mišljenje od komisije.

Putem Twittera oglasio se i Kojović koji je također jedan od predlagača.

“Novi nivo ludila. U skladu s Poslovnikom podneseš ustavni amandman kojim iz Ustava BiH brišeš odredbu koja zabranjuje smanjenje plata parlamentarcima. Ustavnopravna komisija kaže – to je neustavno”, naveo je Kojović.

U Mišljenju Komisije naveden je kako sa četiri glasa “za” i četiri glasa “protiv” nije utvrdila da je Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH usklađen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

U Predstavničkom domu je u toku pauza nakon koje se očekuje glasanje o mnogim tačkama pa i o ovoj. Na dnevnom redu je 41 tačka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad