Mario Nenadić za N1: Bolja smo i odlučnija vlada, brže donosimo odluke

Vijesti 10. jun 202018:18 > 18:42
N1

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da je prioritetan zadatak aktuelne Vlade Kantona Sarajevo bio zaštita života i zdravlja građana KS. Istakao je da je cijela Vlada bila posvećena tome, te da su postignuti dobri rezultati zahvaljujući angažmanu nadležnih i stručnjaka.

Rekao je kako nije dobar indikator to što u protekla 24 sata imaju tri zaražene osobe, te je poručio kako još niko nije pobjegao od opasnosti koje nosi korona virus.

Opozicija je kritikovala rebalans budžeta, a poruka je da je napravljen na račun nauke i obrazovanja. Nenadić je komentarisao i takozvani “korona zakon”.

“Složio bih se s ocjenom da nije donesen dovoljno brzo, međutim, moramo da znamo da je korona zakon bio vezan za novce. Ni danas nismo dobili prebačena sredstva vezano za MMF, dugo se čekalo na odluke Vlade FBiH, bez obzira na ocjene da smo imali ustavne nadležnosti. Dio mjera smo donijeli i bez korona zakona. Korona zakon je poprilično dobar, u smislu ušteda, subvencija, odgovorio je na isplatu plata u cilju očuvanja radnih mjesta. On je dao svoje efekte i pregledao sam ga, pregledao sam set mjera – vrijedan paket mjera koji se odnosi i na kreditna i budžetska sredstva. Ja ću reći da opozicija nije u pravu, ili da je djelimično u pravu. Ali zakon je u svojoj osnovi jako dobar”, rekao je Nenadić.

Da li je razmišljao o ostavci?

“Svaki trenutak svog mandata razmišljam o takvim situacijama, odgovorno radim svoj posao i za mene je svaka kritika uvijek poziv da razmislim. Opozicija će raditi svoj posao, mi ćemo raditi svoj”, poručio je premijer KS u Danu uživo na N1.

Nenadić je rekao da će aktuelna Vlada KS izaći sa rezultatima koje su ostvarili tokom protekla tri mjeseca, i da će pustiti građanima da daju ocjenu.

“Ponosim se onim što smo uradili na infrastrukturnim projektima, izgradnji Prve, Devete transverzale, Južne longitudinale, to su sve vidljivi projekti. Do kraja godine garaža na Pofalićima, nabavke važne za KS, unaprijeđenje u oblasti kulture, pravde i uprave. Govorit ćemo o tome skoro. Mislim da smo bolja i odlučnija Vlada i da brže donosimo odluke”, rekao je Nenadić.

Vlada KS funkcioniše, većina odluka se donosi jednoglasno.

“U Skupštini je tijesno, svoj posao ću raditi najbolje dok on kao takav funkcionira, dok imamo većinu. S te strane – ne brinem da će vlada opstati, ali obećat ću građanima da ću sve u najboljem kapacitetu najstojati uraditi što sam naveo u ekspozeu. Nemam signala o opstanku, ne bavim se politikom, rekao sam što ću raditi kada sam preuzeo dužnost, radit ću posao u interesu građana”, izjavio je.

Posao premijera je težak, naporan, kazao je. Dodao je kako je u dobrim odnosima sa Elmedinom Konakovićem, koji je često to znao izjaviti za poziciju premijera KS.

Nenadić je rekao kako su obavljeni sastanci sa pet ambasada i predstavnicima UNICEF-a, kako bi se unaprijedila oblast kulture. Kazao je kako nisu tražili novce od ambasada, nego samo njihovo znanje i iskustvo i savjete kako se to radi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad