Nikšić za N1: Jasno ko dan da nećemo s HDZ-om

Vijesti 10. jun 202018:25 > 18:30
N1

Bosna i Hercegovina je nekako preživjela pandemiju korona virusa, ali teško će preživjeti ovu vlast koja je gora od bilo koje nesreće, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostujući u Danu uživo, komentirajući rad vlasti na državnom i federalnom nivou.

Komentirajući glasanje u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića kazao je kako je bila većina iz FBiH, ali nije bilo entitetske većine i o tome će se glasati na nekoj od narednih sjednica.

Kada je u pitanju smjena ministra Staše Košarca, kazao je kako su pokrenuli to pitanje jer traže da se uspostavi princip odgovornosti kada obnašaju takvu funkciju.

“Istina je da Košarac spada u jedan od rijetkih ministara koji pokušava da radi i radi, ovi drugi ne rade gotovo ništa. Rijetki su ministri koji pokušavaju nešto uraditi”, rekao je Nikšić.

Govoreći o ministru finansija Vjekoslavu Bevandi kojeg pojedini okarakteriziraju kao glavnog kočničara za usvajanje budžeta, rekao je kako “on ne krije da je eksponent politike HDZ-a i Dragana Čovića, ali da se ne ustručava reći neke stvari koje drugi prešućuju kada je riječ o odnosima unutar vladajuće koalicije”.

Na pitanje ko je glavni kočničar na državnom nivou rekao je da je HDZ koji zbog pozicije koju ima uslovljava donošenjem izbornog zakona.

“Ne treba zaboraviti koje HDZ-u dao tu poziciju i da su jedini nezaobilazan faktor u konstruiranju Vlade FBiH – SDA je svojim glasom u Skupštini ZDK dala HDZ-u 12. glas“, rekao je Nikšić.

Govoreći o periodu kada je SDP bio sa SDA u koaliciji, a zatim iz nje izašao, kazao je kako je SDP u tom periodu donio političku odluku u trenutku kada SDA nije glasala za državni budžet.

N1

“Tada smo rekli ‘šta ćemo raditi s vama’. Tada su glasali protiv budžeta institucija države BiH koji je sa 790 milona KM povećan na 870 miliona KM, kao bilo im malo to za institucije. To je bilo 2012. godine. A danas je budžet isti toliki. Toliko o principijelnosti SDA”, rekao je Nikšić.

O pričama da SDP planira koaliciju s HDZ-om, rekao je kako je to spin SDA.

“Uvijek kada dođu u krizu da bi mogli biti izbačeni krenu s tim stvarima u javnosti SDP ne razmišlja o tome, ne pada nam na pamet, jasno ko dan da nećemo s HDZ-om, bez ikakvih dilema, da mi krpimo ovo što je SDA napravila”, rekao je te dodao:

Ideja je bila nas trojice – Željka, Peđe i mene, da formiramo vlast u svim kantonima bez HDZ-a i SDA gdje je moguće pa da poslije šest mjeseci preuzmemo odgovornost. Čovjek (Željko, op.a.) nije mogao da čeka, njemu se žurilo, problem je bio ustvari što tu ne bi bilo SDA, tako se ispostavilo”.

Govoreći i zahtjevu za smjenu premijera Fadila Novalića rekao je kako su to uradili jer u FBiH ništa ne funkcioniše, a da pravosudne institucije trebaju istražiti šta se desilo u aferi Respiratori i ima li njegove odgovornosti.

Komentirajući odluku Fahrudina Radončića da da ostavku na poziciju ministra sigurnosti, rekao je kako ga je to iznenadilo, ali da je bio i iznenađen odlukom Radončića da uđe u vlast.

“Pozvao me dan prije ostavke i rekao da će glasati za smjenu Vlade i da će podnijeti ostavku. Bio je jedan od ministara koji je dobro radio posao u vrijeme krize”, kazao je Nikšić.

Za aferu Flajš potvrdio je da je iznos SDP-ovgo duga prema firmi Analytics Expert 230.000 KM, koji je otkupila od firme “Promotiv” iz Širokog Brijega, a koju je SDP angažovao za promotivne aktivnosti tokom predizborne kampanje.

“Radili smo promociju za izbore kao i s ostalim kućama. Nas niko nije uhvatio u laži ili krađi, potpuno legalno, mi smo kao i svi drugi podložni kontroli. Referenca firme je bila da mogu čekati da im platimo. Mi imamo mi još dugova. Super će biti ako se završi ova istraga da ne moramo platiti (smijeh)”, rekao je Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad