Stigle ohrabrujuće vijesti za Zemaljski muzej u Sarajevu

Vijesti 10. jun 202018:41 > 19:16
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Šest institucija kulture od državnog značaja u BiH nemaju riješen status osnivanja. Tim povodom održan je sastanak premijera KS i kantonalnog ministra kulture sa ambasadorima Turske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Italije, te predstavnikom UNESCO-a u BiH. Između ostalog razgovarano je o finansiranju Zemaljskog muzeja BiH. Ukazano je na nepostojanje upravljačkih struktura i drugih alata kontrole ove institucije, te je najavljen akcioni plan koji će jasno i precizno definisati pravce budućeg funkcioniranja šest institucija.

649 KM bez toplog obroka je plata doktora nauka srednjovjekovne arheologije, direktora Zemaljskog muzeja BiH koji u toj ustanovi radi preko 20 godina. Ovim podatkom je vrlo često u posljednje vrijeme ilustrovana trenutna situacija u BiH.

“Svi imamo umanjene plate, moja plata je prije dva dana bila, čini mi se da su uplatili svim uposlenicima plate za mart i april. Moja plata je 469 maraka plus topli obrok i tako svima. Ne možemo se mi odmah vratiti na stare plate te astronomske plate gdje doktor nauka i direktor ove institucije ima 1.300 KM”, rekao je Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja.

Važnost ovog muzeja je u njegovim inventarnim knjigama koje se od 1888. godine vode, iz kojih se izvlači naučna vrijednost, na osnovu kojih se pišu udžbenici i obrazuju generacije. Problem je, kaže Sijarić, što 99 posto onih koji su na odlučujućim pozicijama, nisu svjesni vrijednosti svega što su zaposleni u Muzeju čuvali čak i u periodu od četiri i po godine tokom kojeg nisu imali apsolutno nikakva primanja.

“Nije ovo cirkus, nismo mi galerija. Nismo mi juče napravljen muzej da uzmemo pare od turista. Ovo je naučna institucija. Sve ovo što vidite je rezultat naučnog rada na osnovu kog se pišu udžbenici”, dodao je Sijarić.

Na federalnom i državnom nivou bez adekvatnog interesovanja za rad ove ustanove. Kanton Sarajevo je prošle godine finansirao Zemaljski muzej sa 300.000 KM. Iz kantonalnog ministarstva kulture i sporta ali i iz UNESCO-a stižu ohrabrujuća obećanja.

“Iskazali smo spremnost KS da investira tj. da obezbjedi sredstva za rad tih institucija. U narednom periodu u duhu toga ćemo se baviti sufinansiranjem odnosno podrškom tim institucijama, a pravne stvari oko samog osnivanja i samog pripadanja državi i značaja za BiH ćemo rješavati u nekom narednom periodu“, naveo je Kenan Alikadić, ministar kulture i sporta KS.

Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a u BiH je poručio:

“UNESCO će zajedno sa pet ambsada koje su jutros prisustvovale sastanku učiniti sve kako bi pomogao kantonu da se riješi problem kontinuiranog finansiranja ovih šest-sedam institucija. Mi nudimo svoju ekspertizu kako bismo došli do određenih planova da se riješi problem funkcionisanja ovih institucija. Novac će biti obezbjeđen za nesmetano funkcionisanje ovih institucija.”

Preliminarni podaci govore da je na godišnjem nivou porebno oko tri miliona KM za normalno funkcionisanje šest institucija kulture od državnog značaja u BiH. U Zemaljskom muzteju BiH prosječna plata fakultetski obrazovanih čak i u normalnim okolnostima, mimo pandemije, je oko 900 KM.

Ova ustanova nema službeno vozilo, zaposleni nemaju službeni telefon, mnogo njih koristi privatni računar. Direktor na posao dolazi biciklom i to je kako kaže njegov izbor i odluka da doprinese dobrom zdravlju dok dolazi u ustanovu čija zapuštenost govori o tome koliko smo kao narod i država duhovno bolesni i kulturno osiromašeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad